Sociedad

Portabella votarà els Pressupostos de Trias

Han pactat una rebaixa dels preus públics i la creació d'una empresa pública d'energia, un acord que per l'oposició només s'explica com una rèplica de l'entesa de CiU I ERC al Parlament

Xavier Trias i Jordi PortabellaACN

El líder d'UpB, Jordi Portabella (ERC), ha anunciat que divendres votaran a favor dels pressupostos de Convergència i Unió. Aquest suport és insuficient per tirar endavant els comptes, però evita la imatge de solitud de l'alcalde. El govern municipal ha fet alguna concessió als republicans com fer una rebaixa en els preus públics. La resta de grups creuen que l'acord només s'explica com un rèplica de l'entesa de CIU I Esquerra al Parlament.

Unitat per Barcelona va presentar 3 esmenes als comptes de Xavier Trias i CiU no li n'ha acceptat cap. De tota manera, votaran a favor després d'haver pactat algunes contrapartides amb el govern. Entre elles, una rebaixa dels preus públics de forma que cap pujarà més d'un 1,5 per cent. Això significa modificar l'acord de govern que havia establert un increment per a les guarderies del 3%, del 5% per al zoo o del 2% per al bicing.

Más información

A més, CiU i UpB han acordat crear una empresa pública d'energia que començarà distribuint l'energia neta que genera l'Ajuntament. A més, el govern s'ha compromès a crear una cooperativa de la ferralla per facilitar la inserció sociolaboral de les persones que viuen en assentaments i que es guanyen la vida recollint aquest material de qualsevol manera per la ciutat.

El president d'Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, assegura que ha actuat de forma responsable, al contrari del que segons ell ha fet la resta de l'oposició. Diu Portabella que no volen "que se'ls associï a una estratègia de supremacia de l'interès partidista per sobre del de la ciutadania".

Crítiques de l'oposició

El Grup Socialista i el Popular consideren que el suport dels republicans als comptes de Xavier Trias per l'acord que existeix al Parlament entre ERC i CiU. Sobretot perquè el govern municipal no ha acceptat cap de les 3 esmenes presentades per Unitat per Barcelona als pressupostos municipals.

El president del Grup Socialista Municipal, Jordi Martí, diu no li veu cap més explicació que "anar tancant de manera cada vegada més ferma aquest acord que hi ha entre aquestes dues formacions polítiques que permeten donar suport al govern de Catalunya i que ara es trasllada a la ciutat.

En el mateix sentit s'ha pronunciat el President del grup del PP, Alberto Fernández Díaz, que assegura que "del que es tractava és que vostè es menja totes les esmenes que ha fet. Li rebutgem totes, però vostè xiula i ens vota els pressupostos perquè el senyor Junqueras estigui content amb el senyor Artur Mas i puguin continuar la seva deriva independentista".

El President del grup d'Iniciativa, Ricard Gomà, critica que una força progressista com Esquerra Republicana doni suport a un pressupost que "planteja privatitzacions, que planteja unes inversions de les quals només un 7,5 % són inversions socials".

El suport d'Unitat per Barcelona no és suficient i els comptes s'aprovaran vinculats a una qüestió de confiança, un mecanisme que preveu la llei, però que mai s'ha utilitzat a Barcelona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00