La Policia controla una cinquantena de perfils radicals yihadistes a la xarxa
Els agents de Brigada Provincial d'Informació de Barcelona s'han especialitzat en rastrejar comptes de facebook, twitter, youtube, fòrums i també el contingut de blogs i revistes
La Policia Nacional controla des de Catalunya una cinquantena d'usuaris de les xarxes socials que serien sospitosos de ser radicals yihadistes. Amb tot, reconeixen que "és només una agulla en un paller".
Els agents de la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona (BPI) s'han especialitzat en fer recerques a través de facebook o twitter per localitzar possibles llops solitaris o individus que fan enaltiment del terrorisme. Reconeixen que el camí, sobretot a nivell judicial, és molt llarg perquè molts jutges encara no saben com s'ha d'actuar.
Más información
Tenen sota control una cinquantena de perfils que publiquen missatges radicals però fan un seguiment continu de més de 500 usuaris, que tenen connexions entre ells, en un mar d'informació que la Policia Nacional vigila d'aprop per prevenir possibles atemptats. Però accedir-hi no és fàcil perquè alguns d'ells tenen el seu perfil tancat i aleshores els agents han d'infiltrar-se i acostar-se a ells com a simpatitzants amb la causa. La línia entre investigar i induir al delicte és molt fina. L'inspector Martínez, cap del grup 11è de la Brigada d'Informació de Barcelona reconeix que és una feina complexa perquè estan obrint camí. "Ens diuen que no ens fem amics d'ells a facebook, per exemple, però llavors és molt complicat accedir-hi. El que tinc clar és que nosaltres no els induïm al delicte, no els provoquem, ni els convidem al terrorisme, ni tenim cap blog, ni res d'això. Però sí que és cert que per acostar-se a certs nivells de radicalitat sí que t'has de mostrar una mica radical. És complicat perquè estem obrint camí", afegeix.
Martínez ha explicat també en declaracions a SER Catalunya que algunes xarxes socials poden ser un bon caldo de cultiu per fomentar les idees radicals dels anomenats llops solitaris, individus que poden arribar a cometre atemptats sense pertànyer necessàriament a cap grup extremista: "Si tu caus en aquests fòrums on la idea que tenen és escalfar-te el cap i t'ho creus, allò que no trobes a la teva vida real, poden convèncer-te i acabar radicalitzant-te de veritat i com a persona normal pots acabar sent capaç de fer un atemptat".
Aquest policia de la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona creu que Catalunya i la capital catalana són un focus d'atracció per a possibles cèl.lules islamistes tenint en compte que aquí hi ha una àmplia comunitat musulmana. Amb tot, diu també que hi ha un llarg camí entre fer arengues a través de les xarxes socials i acabar posant bombes: "Que aquestes persones facin el pas i es converteixin en terroristes i posin bombes, és complicat. No hi ha tants terroristes, hi ha simpatitzants però no hi ha tants terroristes", explica Martínez, que porta més de dues dècades lluitant contra el terrorisme, contra ETA, els GRAPO i ara els yihadistes. Ha detectat canvis també a l'hora d'investigar aquests grups extremistes. No només perquè amb ETA les xarxes socials encara eren molt incipients sinó per la forma d'estructurar-se i organitzar-se. Creu que les cèl.lules islamistes són molt més disperses.
Una curiositat sociològica que els policies han detectat en els seus seguiments i és que hi ha alguns joves que rebaixen la radicalització quan s'enamoren. Per altra banda, els experts adverteixen que creix la radicalització a les presons on aquest fenomen passa més desapercebut i costa més de detectar perquè algunes reunions entre ells passen com a simples converses al pati penitenciari.