Sociedad | Actualidad

Alerta per contaminació a Barcelona

La Generalitat activa el protocol per contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona per diòxid de nitrogen. És un gas que irrita les vies respiratòries

Una imatge de Barcelona on es pot comprovar la capa de contaminació que cobreix la ciutat(EMMA MIGUEL)

La Generalitat ha activat el protocol per contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona. En les darreres hores s'ha superat el nivell de diòxid de nitrogen considerat nociu per la salut. Aquest protocol implica reduir la velocitat del trànsit a les vies ràpides, fomentar l'ús dels transport públic i que cimenteres i elèctriques redueixin emissions.

Más información

L'anticicló que tenim a sobre aquests dies dificulta la dispersió del diòxid de nitrogen, un gas contaminant que emeten els vehicles i que irrita les vies respiratòries, afectant especialment els nens i les persones asmàtiques. Davant d'aquesta situació, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat aquest dimecres al migdia el protocol de contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona.

Segons Assumpta Farran, Directora General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, "aquest dimecres durant dues hores s'han superat els 200 micrograms de diòxid de nitrogen per metre cúbic d'aire, un nivell que al final de l'any no es pot superar més de 18 vegades". "No són nivells alarmants", assegura, "però cal actuar per no disparar-los encara més". És la primera vegada aquest 2013 que s'arriba a aquests nivells i que s'activa el protocol per reduir-los.

El protocol suposa reduir la velocitat del trànsit a les vies ràpides, fomentar l'ús del transport públic i que cimenteres i elèctriques redueixin les seves emissions contaminants. Els municipis afectats són: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans.

Segons el Departament, aquest episodi de contaminació no s'ha d'allargar massa dies perquè amb l'arribada de tres dies festius, es reduirà el trànsit i l'activitat industrial a l'àrea de Barcelona.

El diòxid de nitrogen és un gas de color marronós que emeten els cotxes, especialment els dièsel, i també les instal·lacions de combustió com les calefaccions. La seva inhalació irrita les vies respiratòries i el seu efecte és pitjor en nens i persones asmàtiques. L'exposició crònica a baixes concentracions de diòxid de nitrogen com les que tenim a l'àrea de Barcelona, incrementa el risc de patir malalties respiratòries.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00