Sociedad | Actualidad

Mesures insuficients per reduir la contaminació de l'aire

Diverses entitats socials presentaran al.legacions al nou pla de millora de la qualitat de l'aire de la Generalitat perquè no planteja mesures per reduir el trànsit

Aquest és l'aspecte que l'aire de Barcelona presentava el passat divendres(PAU MARTÍ)

Diverses entitats socials denuncien que el nou pla de la Generalitat per reduir la contaminació de l'aire no planteja cap mesura concreta per disminuir el trànsit, que és la font del 85 per cent de la contaminació. També critiquen el caràcter voluntari de les mesures i el fet que sigui un pla gairebé idèntic al fins ara vigent i que la Unió Europea va tombar per insuficient. Per tot plegat, aquestes entitats presentaran al?legacions demanant al govern mesures més concretes per combatre la contaminació com les Zones de Baixes Emissions, que ja funcionen a bona part d'Europa.

Más información

La Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, l'Associació per la Promoció del Transport Públic, Ecologistes en Acció i els sindicats CCOO i UGT presentaran al?legacions al Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire horitzó 2015 de la Generalitat, que ara està a informació pública fins el 8 de gener. Segons Jordi Giró de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, "el pla és poc precís, quasi totes les mesures són de caràcter voluntari i no proposa res per reduir el trànsit, que és la font del 85% de la contaminació".

Aquestes entitats creuen que la prioritat de la Generalitat ha de ser conscienciar a la ciutadania de que respirar aire contaminat té efectes greus. Estudis científics confirmen que, a curt termini, s'irriten les vies respiratòries; i la llarga poden aparèixer malalties respiratòries cròniques i cerebrovasculars. Segons Maria Garcia, d'Ecologistes en Acció, "els ciutadans reaccionarien i prendrien consciència amb campanyes com les que es fan contra el tabac".

En les al?legacions que faran també demanaran que es creïn les anomenades Zones de Baixes Emissions, zones urbanes on es restringeix el trànsit de vehicles en funció del seu nivell d'emissió de gasos contaminants. Una mesura que ja funciona, amb èxit, a Alemanya o Itàlia, entre d'altres.

Catalunya, recordem-ho, té des de fa anys nivells alts o molt alts de diòxid de nitrogen i partícules en suspensió, dos contaminants que generen principalment els vehicles, i en menor mesura la indústria i el trànsit marítim. Precisament Barcelona i altres ciutats espanyoles poden ser sancionades en breu per Brussel?les per haver incomplert els límits de contaminació atmosfèrica europeus.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00