Sociedad

Obligats a informar dels riscos sempre

Un jutge dóna la raó a una empresa que havia contractat 28 swaps a un banc, perquè creu que l'havia d'informar dels perills del producte encara que tingués experiència en el producte i coneixements financers

Una oficina de Caixa Penedès al carrer Pau Claris de BarcelonaEDUARD NAVARRO

Un jutge obliga al Banc Mare Nostrum, l'antiga Caixa Penedès, a retornar 3 milions d'euros a una empresa que havia contractat fins a 28 productes financers d'alt risc, els swaps. La sentència no té en compte que el client fos un empresari amb experiència en aquest tipus de producte: diu que amb o sense coneixements financers, el Banc estava obligat a informar-lo dels riscos i no ho va fer.

De fet, segons la sentència del Jutjat de Primera Instància 36 de Barcelona, a la que ha tingut accés La SER, el propi exdirector de l'oficina bancària condemnada va reconèixer al judici que en cap moment va avisar el client "que si baixaven els tipus d'interès, perdria diners". Li va dir que, contractant els swaps, "tindria millors condicions a l'hora d'obtenir nous credits amb l'entitat".

El jutge parla de "vici en el consentiment". Considera que l'entitat "hauria d'haver informat de tots els riscos" del producte, independentment que es tractés "d'una empresa minorista", que ja havia contractat "amb anterioritat altres swaps".

L'advocat que ha portat la demanda, Juan Ignacio Navas, del Bufet Navas & Cusí, considera que la sentència ajuda a crear un precedent perquè "diu que s'ha de ser transparent sempre i complir la normativa comunitària, amb independència que es tracti d'una empresa important que ja hagués contractat deute financer".

Navas també explica que una altra de les novetats del cas, és que en aquest judici els treballadors de l'entitat "van reconèixer que els obligaven a complir uns objectius comercials" en aquest tipus de productes d'alt risc. De fet la sentència especificia que el compliment d'aquests objectius de comercialització "no té perquè ser incompatible amb una bona pràctica bancària".

La sentència anul·la 8 productes que va contractar l'empresa amb Mare Nostrum, que té un termini de 20 dies per recòrrer la sentència davant l'Audiència de Barcelona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00