Stop Gallardón
Les clíniques privades catalanes que practiquen avortaments s'oposen a l'avantprojecte de la llei Gallardón, que pot fer desaparèixer la seva activitat principal
Consideren que la llei tal com està plantejada treu un dret a les dones, posa els metges en un terreny d'inseguretat professional i pot fomentar l'aparició de centres clandestins. Als webs de moltes d'aquestes clíniques hi ha missatges contraris a la nova llei
A Catalunya hi ha dotze centres privats acreditats per la Generalitat per practicar interrupcions voluntàries de l'embaràs. A les pàgines web de la majoria s'hi pot llegir un missatge compartit que diu literalment "la nova llei de l'avortament no està aprovada. Avui l'avortament és legal i un dret. Stop Gallardón".
Más información
El doctor Santiago Barambio, fundador de l'Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l'Embaràs, creu que la nova llei, a part de conculcar drets conquerits per les dones, pot generar la reaparició de l'avortament clandestí sense garanties mèdiques.
Tot i que la major part d'aquestes clíniques ofereixen altres serveis a part de la interrupció de l'embaràs, com ara consulta ginecològica o atenció a malalties de transmissió sexual, la limitació de les condicions per avortar podrien posar en perill la continuïtat d'algun d'aquests centres.
Dels avortaments que es practiquen a Catalunya, el tres de cada quatre es fan en centres extrahospitalaris. Segons les últimes dades del Departament de Salut, corresponents a 2012, gairebé 17.000 dels 22.000 avortaments voluntaris es van fer en aquests centres.
Amb tot, des de la implantació creixent del mètode de tractament farmacològic als Centres d'Atenció Primària de la Xarxa Pública, ha augmentat el nombre d'interrupcions voluntàries de l'embaràs que s'hi practiquen. Segons dades de 2012, en van fer 4.160, el 19% del total, mentre que als hospitals no es va arribar ni al miler, un 4,3%.
En números absoluts, el nombre d'avortaments es manté bastant estable a Catalunya, tot i que al 2012 es va registrar un lleuger descens del 2,2% respecte al 2011.