Últimas noticias Hemeroteca

Domingo, 15 de Diciembre de 2019

Otras localidades

Sense baixa per maternitat per als ventres de lloguer

La Seguretat Social denega la baixa per maternitat als pares que han tingut un fill a través d'una mare de lloguer

Imatge d'un nadó acabat de néixer /

És la denuncia que fa l'associació que aplega aquestes famílies, que asseguren que han d'acabar recorrent als tribunals. Els jutges els hi donen la raó però diuen que aleshores, ja és massa tard. I és que passen mesos o en molts casos anys fins que tenen la sentència i ja no han pogut cuidar la criatura durant els primers mesos de vida.

El problema és que per poder tenir la baixa per maternitat, la Seguretat Social demana dos documents: el del part o el de l'adopció. Ells no tenen cap dels dos. En aquesta situació es troba el Juan Carlos, de Barcelona i que té una filla de 5 mesos que va parir una mare de lloguer a la Índia. "Ha estat un autèntic problema, perquè pocs dies després d'arribar ja vaig haver de tornar a la feina i buscar ràpidament alguna persona de confiança que la pogués cuidar. I crec que els tribunals em donaran la raó, però quan ho fassin serà massa tard".

Segons Antonio Vila-Coro, president de l'Associació espanyola que aplega aquestes famílies, el que està en joc aquí és el dret que tenen els nens a ser cuidats pels seus pares, i assegura que en el seu cs "el tribunal va dir literalment que repugnava la lògica que se'ns hagués denegat el permís".

La baixa per maternitat és un dels problemes que afronten aquestes famílies, però no l'únic. Com explica l'Antonio "no vam poder inscriure la nostra filla al Registre quan vam arribar, vam passar per un periple judicial i va estar dos anys en un llimb legal: amb ciutadania americana però vivint a Espanya i de pares espanyols".

Això va canviar l'any 2010 quan es va incloure a la legislació espayola un reconeixement del procés que se segueix als Estats Units i que permet la inscripció dels nens nascuts a aquest país.

Però només reconeix aquest país: no passa el mateix ni amb Rússia, ni Ucraïna ni la Índia, on et pots trobar moltes més complicacions legals. I a més a més els Estats units tenen un problema: el preu, de com a mínim, 120 mil euros.

Per això ha nascut una plataforma amb l'objectiu de tirar endavant una inciativa legislativa popular per legalitzar aquesta tècnica. No han començat a recollir firmes, de moment estan informant i organitzant-se per aconseguir el mig milió de signatures necessàries per portar la iniciativa al Congrés.

Estan convençuts que aquesta tècnica acabarà anomenant-se popularment "gestació subrogada", nom que actualment només fan servir les famílies que directament estan implicades en aquest procés. Segons l'Antonio "fa uns anys la gent parlava dels bebès proveta perquè la fecundació in vitro era un nom molt estrany però ara ningú diria a un amic que ha tingut un fill proveta".

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?