El jutge Ruz impulsa la causa per blanqueig contra Jordi Pujol Ferrusola
També està imputada la seva dona, Mercè Gironés. El jutge ha demanat diverses diligències, entre elles, que s'investigui la suposada compra de sis cotxes de gamma alta
El jutge imputa a la seva dona, Mercè Gironés, i demana diverses diligències, entre elles la investigació sobre la suposada compra de sis cotxes d'alta gamma per part del primogènit de l'expresident de la Generalitat, que també està imputat per blanqueig.
El titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, impulsa la causa per blanqueig contra Jordi Pujol Ferrusola. En una resolució que s'ha conegut aquest dijous, ha imputat per blanqueig de capitals a la seva dona, Mercè Gironés, com a copropietària de diverses societats del fill gran de l'Expresident de la Generalitat.
Más información
A més, demana a la Direcció General de Trànsit les dades sobre la compra de sis vehicles de luxe de les marques Lotus, Ferrari, Porsche, Jaguar i Mercedes, que suposadament hauria fet Jordi Pujol Ferrusola. El jutge també demana als bancs Crédit Suisse, Rostchild, BBVA i Santander tota la informació sobre una vintena de comptes vinculades a Pujol Ferrusola, la seva dona, i a empreses relacionades amb tots dos.
D'altra banda, fa un requeriment a diverses empreses que contractaven amb les societats vinculades al primogènit de l'Expresident Pujol. Vol investigar els canvis de titularitat dels habitatges i finques de Pujol Ferrusola, i accedeix que es prengui declaració a diversos testimonis.
Una exnòvia va provocar la investigació
Aquesta actuació judicial es produeix després de la denúncia inicial de l'exnòvia de Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, que va assegurar al jutge que el fill gran de Pujol portava motxilles plenes amb bitllets de 500 euros a Andorra, i que també viatjava a Mèxic per a la gestió de casinos i la construcció d'un hotel, i a Londres per invertir en una empresa de comunicacions. En aquesta última ciutat, segons María Victoria Álvarez, va reunir-se amb una persona dedicada a blanquejar diners a les Illes del Canal.
El magistrat Pablo Ruz es va negar en un principi a investigar el cas, després de trobar una connexió entre la denúncia de l'exnòvia de Pujol Ferrusola i la de l'empresari Javier de la Rosa, que s'havia presentat abans en un jutjat ordinari de Madrid. Ruz va considerar al gener que la denúncia de Maria Victòria Álvarez havia d'investigar-se als jutjats de Madrid, perquè la policia havia denunciat allà els fets, i les dades aportades per la denunciant eren " insuficients ", segons el jutge, ja que no incorporaven cap informe policial.
No obstant això, la Fiscalia Anticorrupció va recórrer la decisió i la Secció Tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional va revocar el seu pronunciament, ordenant-li que prengués declaració a Maria Victòria Álvarez, perquè entenia que de la seva denúncia es desprenien "òbvies imputacions delictives", que afectaven "tant a Jordi Pujol Ferrusola com a la seva família" per evident "blanqueig de capitals".
Una fortuna en paradisos fiscals
El passat mes d'abril, i a instàncies de l'Agència Tributària, Ruz va arribar a la conclusió que Jordi Pujol Ferrusola va fer un total de 118 moviments de divises per import de 32,4 milions d'euros entre 2004 i 2012, en un total de 13 països diferents. Molts d'ells paradisos fiscals o països de fiscalitat laxa com Suïssa, Liechtenstein, Andorra, Luxemburg, Uruguai, Illes Caiman o Gabon. Segons la resolució del magistrat, el fill de l'expresident de la Generalitat també va moure divises a Croàcia, Argentina, Estats Units, Mèxic, el Regne Unit i França.
Segons la resolució del jutge de l'abril, Pujol Ferrusola va moure tots aquests diners des de les entitats bancàries BBVA, Credit Suisse i Banco Mediolanum, i, o bé com a persona física o bé a través de les empreses Iniciatives Màrqueting i Inversions, Inter Rosario Port Services Project Màrqueting CAT, Iberoamericana de Business and Marketing, i Active Translation. En aquesta última firma, Jordi Pujol Ferrusola figura com a soci i apoderat únic, segons el registre, i el 23 de gener va ampliar el capital per sobre els 7 milions d'euros. L'objectiu social d'aquesta empresa és la compravenda d'immobles i l'administració i explotació de valors mobiliaris, així com la realització d'estudis i prospeccions de mercat. La resta d'empreses tenen com a objectiu social el negoci immobiliari o la prestació de serveis portuaris.