13 mossos amb invalidesa esperen que els deixin tornar a la feina
Els agents denuncien que la Generalitat els posa entrebancs per tornar a treballar. La Direcció General de la Policia reconeix que volen saber quina prestació cobren per calcular el seu nou sou
Els policies asseguren que rebaixar-los el sou en funció del que cobren de la Seguretat Social per la seva invalidesa és il.legal
No poden fer estrictament de policies, perquè no poden córrer o saltar, però es veuen capacitats per fer feines administratives, per exemple. Cada any una mitjana de 10 mossos pateixen aquesta situació. Hi ha un agent que espera des del mes d'agost del 2010 que la Direcció General de la Policia li assigni un lloc de treball.
Más información
Un altre cas és el d'en Jose, que va tenir un accident fa 3 anys, i va demanar reincoporar-se fa 17 mesos. Ara li prometen una plaça a la comissaria de Santa Coloma de Gramenet, però abans li exigeixen un document amb la prestació actualitzada. Se sent, diu, frustrat: "Solucions no en veig cap i això l'únic que repercuteix és amb problemes d'estat anímic, a part dels que ja teníem físics, no veig cap tipus de solució i a mesura que passa el temps només sento frustació".
Tampoc entén perquè li reclamen per escrit el document de la pensió actualitzada que cobra després que li reconeguessin una invalidesa total: "M'han donat tantes excuses que ho desconec. I tinc la sensació que estem nedant enmig de l'oceà sense saber on és la terra".
Fonts de la Direcció General de la Policia han reconegut a SER Catalunya que demanen la pensió d'invalidesa de la Seguretat Social d'aquests mossos per poder calcular el nou sou que han de tenir.Es tracta de no sumar la prestació i el sou íntegre que tenien com a policies. Consideren que cobrar més seria un greuge comparatiu respecte els seus companys. Per tant, si el salari d'un agent és de 2.000 euros i reben una prestació de 400 euros de la Seguretat Social, la Generalitat els pagarà ara 1.600 euros perquè entre la pensió i el sou acabin cobrant el mateix que tenien. També diuen que no tenen l'obligació de reservar places per aquestes persones.
Saber la pensió per recalcular el sou
El president de l'Associació per a la integració laboral dels mossos, Àngel Gómez Quintero diu que això és il.legal i creu que es discrimina clarament aquests agents: "Se'ns discrimina des del primer moment quan ens retiren la placa i la credencial, però és que a més, hi ha molts mossos que treballen a oficines i no tenen cap invalidesa i cobren igual que un mosso, no se'ls descompta el sou. O una mossa embarassada que se la destina a oficines, no se li rebaixa el sou.
I afegeix indignat: "Se'ns ha arribat a dir en alguna reunió que tenir una discapacitat en aquest cos és un xollo. La falta d'ètica de certs funcionaris deixa molt que desitjar".
Diverses sentències reconeixen el dret dels treballadors a seguir cobrant la pensió per invalidesa total i mantenir el salari per la feina que tenien quan van perdre capacitats per fer de policies. Tres del 13 mossos que esperen que se'ls assigni una plaça es reincorporaran finalment al març.
Mossos que s'amaguen a les oficines
Gómez assegura, a més, que estan recomanant a policies que tenen problemes de sordesa o han patit un infart, per exemple, que no moguin papers i intentin amagar-se tant com puguin a les oficines per evitar aquestes situacions: "Hem hagut de parlar amb la gent que ens consulta i els diem que si poden no remenin papers, tenim centenars de casos, que el departament no coneix quins són mossos operatius i quins no. Els recomanem que es fiquin a oficines, que s'amaguin i que no remenin les cireres".
L'Associació té, a més, interposades demandes al jutjat contenciós administratiu per reclamar els diners que han deixat de cobrar mentre estaven pendents que els asignessin una plaça. Actualment hi ha 50 mossos d'esquadra que tenen declarada alguna discapacitat.