Sociedad | Actualidad

Mas defineix el 15-J com una situació excepcional de coacció i violència

El President mesura el discurs i assegura que els manifestants violents eren "alguns", mentre que l'exconseller socialista Ernest Maragall ha legitimat la protesta i ha criticat el judici i les penes que es demanen pels acusats

El president de la Generalitat declara des del seu despatx per videoconferència(MONTSE RIART)

Artur Mas ha justificat l'entrada en helicòpter al Parlament aquell 15 de juny del 2011 perquè es tractava d'una situació excepcional, provocada per una "coacció i violència" que ha assegurat que no havia vist mai en una manifestació. Tot i així ha especificat que només "alguns" manifestants van fer ús de la força.

Mas, que ha declarat per videoconferència, ha assegurat que era "prioritari i urgent" utilitzar l'helicòpter per garantir la presència de les màximes autoritats de Catalunya en una sessió del Parlament que considerava transcendental, perquè "s'hi aprovaven els pressupostos" i hi havia "sessió de control al Govern".

Más información

Ha dit que en cap altre manifestació s'havia produït una situació "de coacció i violència" com aquella. Tot i així ha volgut especificar que van ser només "alguns manifestants" els qui la van fer servir i que la protesta, com a tal, era legítima.

El President de la Generalitat ha declarat per videoconferència i en castellà, per "evitar", ha dit "problemes de traducció".

El jutge Fernando Grande Marlaska ha hagut d'aturar una qüestió de Manos Límpias, que exerceix d'acusació popular, i que volia preguntar-li si considerava "que el Parlament era una alta institució de l'Estat".

Darrera de Mas ha declarat el conseller Santi Vila, que ha assegurat que "sense els Mossos aquell dia no haguessin pogut entrar al Parlament.

Vila, que va acabar accedint-hi en helicòpter, ha parlat de "por". Ha dit que "tothom estava convençut d'entrar al Parlament", però que trobar-se amb "ciutadans que insulten i que estan determinats a impedir l'entrada al Parlament", provoca "por".

A la "por", el portaveu convergent, Jordi Turull, hi afegia el sentiment de "desconcert". Ha explicat que quan es van trobar rodejats d'una munió de manifestants amb el diputat invident Josep Maria Llop, va tenir la sensació "de no saber com acabaria tot allò".

El contrapunt l'ha posat l'exconseller socialista Ernest Maragall, que ha assegurat que la protesta d'aquell 15 de juny de 2011 "s'ha d'entendre en el marc democràtic".

Maragall ha demanat que les coses es posin "en context" i ha recordat que quan van passar aquests fets només havia passat "un mes del desallotjament dels indignats de Plaça Catalunya, que va ser molt violent i amb un dispositiu policial molt qüestionat".

L'exconseller considera que el moviment del 15-M ha creat "un procés

de debat legítim" i després de l'interrogatori de les parts ha volgut especificar al jutge que està en desacord amb el procés judicial.

"Em sembla desmesurat el plantejament penal", ha dit Maragall, que ha recordat que ell sempre ha apostat per la mediació en aquest cas. Creu que "com a molt" es tractaria "d'una falta" i no "d'uns delictes com els que es formulen", ni "de penes com les que es pretenen" imposar.

Després de la sessió d'aquest dijous el judici no es reprendrà fins el 25 d'abril, que declararà la Presidenta del Parlament, Núria de Gispert". La previsió és que quedi vist per sentència en una última jornada el 5 de maig, després de les conclusions i els informes finals.

La fiscalia demana 5 anys i mig de presó pels acusats, mentre que el Parlament, la Generalitat i el sindicat Manos Límpias, 3.

Artur Mas habla de coacción y violencia en el bloqueo del Parlament

00:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20140403csrcsrcat_7.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00