Sociedad

Un informe apunta una davallada del 10 per cent del PIB en cas d'independència

Catalunya perdrà el 10% del seu Producte Interior Brut en tres anys si es declara independent. Ho diu un estudi del projecte 'Europa Liberal' en el que han participat, segons els promotors, polítics de diferents ideologies i acadèmics

L'estudi també diu que algunes empreses nord-americanes amb presència a Catalunya estan introduint clàusules per si es declara la independència, una situació que els autors de l'estudi veuen molt probable

El descens de 10 punts del PIB català es produiria en l'escenari que segons 52 experts del món polític, econòmic i social s'ha establert com el més possible: la declaració unilateral de independència.

Segons el doctor Richard Onses, un dels promotors de l'estudi, el context de inestabilitat política que es generaria, perjudicaria l'economia de Catalunya.

Más información

Segons l'estudi, la declaració d'independència comportaria una fugida d'empreses i de les seves inversions per dos motius: la sortida de Catalunya de la Unió Europea i la posterior devaluació que es produiria en deixar de tenir l'euro com a moneda.

A resultes d'això les empreses perdrien en conjunt 40.000 milions d'euros. Segons Onses, algunes empreses nord-americanes han començat a introduir clàusules preventives per evitar aquest escenari.

Des de Europa Liberal també vaticinen que la independència de Catalunya faria baixar el PIB espanyol entre un 1% i un 3%.