
Al.lèrgia màxima
L'Institut de Ciència i Tecnologia ambientals de la Universitat Autònoma alerta que els nivells pol.len d'algunes espècies són tan alts aquesta primavera, que provocarà nous al.lèrgics a Catalunya

Arbres a l'Eixample barceloní / EDUARD NAVARRO
Només ho evitaria molta calor. Molta gent pateix aquests dies molts episodis al.lèrgics perquè les últimes pluges afavoreixen que es trenquin els grans de pol•len.
Un dia radiant com el de Sant Jordi després d'un episodi de pluges és una bomba de rellotgeria pels al.lèrgics. Però les molèsties no només venen del pol.len. Però hi ha dos enemics més pels ulls i el coll: les boles del plataner quan es descomposen i el borrissol blanc dels pollancres.
A principis d'aquesta primavera, les previsions no eren tan dolentes. Hi va haver un episodi fort del pol.len de xiprer, que va batre rècords però els nivells van baixar.
Más información
Les últimes pluges han disparat la pol.linització d'algunes espècies. Ho descriu Jordina Belmonte, directora de la unitat d'aerobiologia de Catalunya a la Universitat Autònoma de Barcelona: "les pluges de finals d'estiu han ajudat que fins i tot les herbes tinguin molta força i les precipitacions d'ara propicien que les gramínies, les parietàries, els plantatges...estiguin forts i pol.linitzant fins a l'estiu, a no ser que hi hagi molta calor i s'esgotin abans"
Segons Belmonte, els al.lèrgics han d'esperar una primavera dolenta però el pitjor, diu, és que fer aparèixer nous afectats: "El risc és per a persones que estan sensibilitzades per algun tipus de pol.len i que fins ara no havien tingut problemes perquè els nivells no eren prou alts"
Aquesta unitat de botànica de la UAB té instal.lades 9 estacions a Catalunya que mesuren els nivells de pol.len i espores. Fan prediccions setmanals.
Actualment, la gramínia i el plantatge és la que més puja a tot arreu menys a muntanya. I la parietària té els nivells més alts: 4. A totes estacions també menys al Pirineu.
Les dades es poden consultar al web http://lap.uab.cat/aerobiologia
