Últimas noticias Hemeroteca

Jueves, 28 de Mayo de 2020

Otras localidades

Pocs menús per a celíacs

Només quatre restaurants de la ciutat de Lleida ofereixen menús per a persones celíaques, amb garanties que el procés de manipulació i cuina s'ha fet sense una contaminació de gluten. Els celíacs de Lleida ha iniciat una campanya per conscienciar el sector de la restauració.

Pocs menús per a celíacs

Els celíacs pateixen intolerància al gluten, present la majoria de cereals. FOTO: ACN

Sortir a dinar o sopar a la ciutat de Lleida és encara complicat per a les persones celíaques. Només quatre restaurants de la ciutat de Lleida estan inscrits al registre de l'Associació de Celíacs com a locals que ofereixen totes les garanties que el procés de manipulació i cuina s'ha fet sense gluten, una proteïna present a molts cereals, com el blat, el sègol, l'ordi o la civada.

Poden existir més restaurants que ofereixen plats sense gluten, és a dir, aptes per a celíacs, però no ho indiquen a la carta o no tenen una línia de cuina específica per fer aquests àpats. Segons la delegada de l'Associació a Lleida, Loli Felipe, "és la nostra barrera arquitectònica, no podem anar a qualsevol lloc, perquè no donen el dinar o no ens donen les garanties que necessitem perquè sigui un dinar sense gluten".

El secretari general de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, reconeix que encara són pocs els locals que ofereixen menús sense gluten, però ho atribueix, en part, "als costos econòmics i de producció". Diu que s'ha avançat molt i cada cop són més els restaurants que inclouen àpats per a celíacs i que, des de la Federació, es fan cursos de formació sobre cuina i manipulació de productes sense gluten.

La celiaquia afecta a una de cada 100 persones, segons els darrers estudis, i actualment es considera la malaltia crònica intestinal més freqüent. Un dels problemes és que hi ha molts afectats sense diagnosticar, encara "per desconeixement o perquè els símptomes són poc visibles", segons ha explicat la pediatra de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Neus Pociello.

Loli Felipe, de l'Associació de celíacs: "és la nostra barrera arquitectònica, no podem dinar a qualsevol lloc"

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?