Sociedad | Actualidad

Antenes de telefonia al terrat de casa i sense permís

Les comunitats de veïns estan molt preocupades ja que per llei ara es poden instal·lar antenes de telefonia als terrats sense el consentiment dels propietaris que viuen a l'edifici.

Les antenes es podran instal·lar lliurement.(ACN)

Anar a estendre la robai trobar-se per sorpresa amb una antena de telefonia al terrat. Aquest és un escenari hipotètic que pot acabar sent real des del passat 9 de maig, quan el govern estatal va aprovar amb els vots del PP, del PSOE i de CiU la nova Llei de Telecomunicacions. És una normativa que permet que les empreses puguin posar anteneslliurement als edificis si es considera que hi ha un motiu d'interès general. Fins ara, els ajuntaments eren els que atorgaven els permisos necessaris a través d'ordenances urbanístiques, però ara han quedat relegats a un segon pla, ja que no tindran potestat per decidir res, tan sols rebran un informe del sector privat amb la resolució del cas.

Más información

Les especificitats de la llei

Per poder-se instal·lar una antena cal que es compleixin tres requisits: que sigui necessària per la xarxa, que tingui un projecte tècnic al darrere i que no hi hagi una altra alternativa possible. Segons la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions, el que la llei recull és semblant al que ja deien les anteriors, datades dels anys 1998 i 2003. Els Col·legis d'Administradors de Finques hi discrepen, tal i com explica l'assessora jurídica Anna Bozalongo: "s'està dinamitant un dels principis bàsics de l'estat de dret com és la propietat privada".

Els veïns es posen les mans al cap

"Els governs són titelles de les empreses privades, i aquest és un exemple més". Ho diu Antoni Peco, portaveu de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona, qui diu que de moment no s'ha donat cap cas semblant a la ciutat, però que quan arribin "intentarem impedir-ho de totes les maneres possibles".

Des de l'òrgan col·legiat s'explica que la Llei de l'Expropiació forçosa no posarà les coses gens fàcils a les empreses ja que, tot i la nova Llei de Telecomunicacions, els tràmits per envair la propietat privada i col·locar elements seran lents i burocràticament complexos.

Problemes provocats per les antenes

Les antenes provoquen sobrepès als terrats dels edificis, el que, segons Peco, "pot provocar problemes estructurals als que siguin més vells". Un dels principals temors, però, és en l'àmbit de la salut per les radiacions que emeten. Un dels membres del Col·legi, Àlex Gevé, diu que "durant un temps es va regular la distància a la que es col·locaven i els ajuntaments van prohibir que estiguessin a prop de les escoles. No és coherent que ara es puguin tenir a sobre de casa sense que ningú hi faci res".

Eva Hidalgo

Eva Hidalgo

Periodista a SER Tarragona - Ràdio Reus i apassionada de l'ofici d'explicar històries.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00