Objectiu: protegir Bartomeu
Preocupació al Barça per l'erosió que està patint el club pel 'cas Neymar'. L'objectiu prioritari és evitar la imputació del president Josep Maria Bartomeu
Els advocats del FC Barcelona sostenen que el club ha actuat correctament però accepten que pugui haver "disparitat de criteris" amb Hisenda. No entenen que el cas vagi per via penal
L'objectiu prioritari del Barça és protegir la imatge del club i la figura de Josep Maria Bartomeu. De moment, el club ha aconseguit que no imputin l'actual president, almenys, fins després de que declarin a l'Audiència Nacional, Antoni Rossich i Sandro Rosell. Aquestes declaracions estan previstes pel 22 de juliol, per tant, s'ha guanyat temps. I és que al Barça estan preocupats, sobretot, per com s'està erosionant la imatge de l'entitat en el Cas Neymar.
Más información
Òbviament, preocupa el presumpte delicte fiscal i la possible multa d'Hisenda però al club estan especialment preocupats perquè el cas ha desestabilitzat l'entitat, ja s'ha endut per davant un president, Sandro Rosell, i ara s'ha de protegir al màxim l'altre, Bartomeu. Tant en públic com en privat, Bartomeu manté que seguirà al capdavant del club passi el que passi però una possible imputació té a tothom en estat d'alerta.
Els serveis jurídics del Barça mantenen que el club blaugrana ha actuat correctament en el fitxatge de Neymar però accepten que hi pugui haver disparitat de criteris amb Hisenda. El que no entenen és que aquest cas es tracti per la via penal. Una part de l'estratègia de defensa passarà per intentar aconseguir que l'assumpte Neymar derivi a la via administrativa. Això, segons els serveis jurídics del Barça, s'aconseguiria si el jutge arxiva la querella contra Sandro Rosell per presumpta apropiació indeguda. Aquesta querella, presentada per Jordi Cases, és l'origen del cas Neymar, que ha acabat derivant en un presumpte delicte fiscal. Actualment, l'Audiència Nacional encara té oberts els dos procediments.
L'origen són els famosos 40 milions d'euros pagats a Neymar. Jordi Cases va acusar Rosell d'haver pagat aquests diners sense explica clarament en concepte de què i a qui els havia pagat i el fiscal va acabar concloent que aquests diners eren una prima de fitxatge, per tant, salari del jugador i havien de tributar com a tal. El Barça defensa que el fitxatge de Neymar compleix amb la legalitat perquè els 40 milions d'euros que es van pagar a l'empresa NyN eren una indemnització per haver trencat un contracte anterior.
Concretament, el contracte que van firmar Barça i Neymar al 2011 perquè el jugador fitxés pel club blaugrana al 2014. Com que el Barça el va acabar contractant un any abans, el club va trencar aquest acord previ amb Neymar i el va haver d'indemnitzar. El Barça entenia que, com que el pagament es va fer a una empresa del Brasil, els impostos, s'havien de pagar al Brasil. El club afegeix que es van pagar vuit milions d'euros d'impostos al país sudamericà quan la Hisenda espanyola en reclama 9,1. D'aquí que el Barça argumenti que l'estalvi era mínim, un milió d'euros. Això, segons els serveis jurídics, serveix per a demostrar que no es va actuar de mala fe per evadir diners.
Al Barça afegeixen que l'operació es va tancar amb aquesta empresa, NiN, propietat dels pares del futbolista, perquè va ser una de les condicions que va posar el pare i representant de Neymar. Per això, mostren satisfacció perquè el jutge l'hagi cridat a declarar com a testimoni. Segons fonts del Barça, Neymar pare explicarà amb detall com i perquè es va fer aquesta operació de fitxatge i afegeixen que Neymar podria mostrar davant del jutge un document on hi figura una oferta del Real Madrid, que estava disposat a fitxar Neymar seguint la mateixa pauta que va utilitzar el Barça. Segons el club blaugrana, el Madrid també volia pagar els 40 milions d'euros a través de NiN. I, a més a més, es feia càrrec de la indemnització al Barça, 50 milions. I en pagava 30 més al Santos. Per tant, l'operació li sortia per 120 milions d'euros més el sou del jugador.
Sobre els acords amb les altres empreses del pare de Neymar, d'scouting de jugadors, de màrqueting,... que el fiscal entén que són sou encobert, el club assegura que podrà demostrar davant del jutge que es paguen aquestes quantitats per una feina que, efectivament, aquestes empreses estan realitzant pel Barça. Però, de moment, no especifiquen en quines feines concretes s'han concretat aquests acords. El fiscal entén que tots aquests contractes són simulacions per encobrir salari del jugador i el Barça defensa que no són simulacions sinó vinculacions que van sorgir derivades de les negociacions amb el pare del jugador i que, en cap cas, es pot parlar de sou del futbolista perquè els diners no els rep el jugador sinó una societat mercantil, en aquest cas NiN. Tot i això, els serveis jurídics reconeixen que hi ha jurisprudència que els perjudica però afegeixen que el cas Neymar és molt particular i no exactament igual que altres que s'han jutjat.
Hores d'ara, el club descarta arribar a un pacte amb la fiscalia perquè això significaria que declarar-se culpable i manté la seva innocència.
El club blaugrana ja va pagar uns 13 milions d'euros a Hisenda com a previsió del què pogués passar però recalquen que, en cap cas, això vol dir que es declarin culpables. Aquest pagament no eximeix el club de la possibilitat d'haver comès un delicte perquè es va efectuar quan el cas ja estava obert. Hisenda va concloure que el frau superava els nou milions d'euros i la multa podria arribar a ser sis vegades superior. Tot i això, els serveis jurídics del Barça creuen que la multa que li podria caure no serà superior al doble del presumptament, és a dir, com a molt, uns 20-25 milions d'euros. El Barça, insistim, ja n'ha pagat 13. Uns diners que, als pressupostos de l'entitat, sortiran fraccionats en cada una de les cinc temporades que Neymar jugarà al Barça.
Sique Rodríguez
Director del 'Què t'hi jugues!' de SER Catalunya y de 'El Bar'