Sociedad

Felip VI a Girona en la seva primera visita oficial a Catalunya com a monarca

El rei d'Espanya i el president de la Generalitat coincidiran per primer cop després del dia de la proclamació en un sopar privat

El príncep d'Astúries, Felip de Borbó, durant la inauguració del quart Fòrum ImpulsaACN

El rei Felip VI fa avui la seva primera visita oficial a Catalunya per lliurar els Premis Fundació Príncep de Girona (FPdGi). El monarca ha assistit sempre a la cita anual del Fòrum Impulsa (tot i que abans, com a príncep d'Astúries) i aquest 2014, el calendari ha volgut que el de Girona sigui el seu primer acte a terres catalanes després de la proclamació. Felip VI coincidirà amb el president de la Generalitat al sopar privat que hi haurà un cop s'acabi l'entrega de guardons (per qüestions d'agenda, Artur Mas no assistirà als premis). Tot i això, d'entrada no es preveu cap trobada formal entre el monarca i el president, més enllà de les paraules que puguin intercanviar durant l'àpat.

Más información

Tradicionalment, d'ençà que se celebra el Fòrum Impulsa, el nou monarca i la seva esposa sempre han presidit aquesta cita de finals de juny (tot i que abans, ho feien en qualitat de prínceps). Fins i tot, Felip de Borbó i Letizia Ortiz s'havien quedat dos dies a la ciutat. En un principi, perquè la reunió del patronat es feia la tarda abans a celebrar-se el fòrum; i després, perquè l'organització va decidir estendre els actes centrals d'Impulsa i passar-los d'un a dos dies.

Aquest 2014, però, els compromisos dels nous reis no els permetran assistir a la sessió del Fòrum Impulsa de divendres (que serà quan tindran lloc les ponències). Demà, com recull l'agenda de la Casa Reial, Felip VI serà a la Zarzuela per presidir la reunió amb els presidents i directors de les Reials Acadèmies integrades a l'Institut d'Espanya.

Precisament, just a la mateixa hora en què comenci el lliurament de premis, sortirà de la plaça del Vi una manifestació convocada contra la presència del monarca a Girona. L'impulsen una quinzena d'entitats i partits polítics (entre ells, ERC, ICV i la CUP) per deixar palès el rebuig de la ciutat a la institució i fer bandera del dret a decidir.

Sopar privat

El president de la Generalitat, Artur Mas, no assistirà a l'acte d'entrega dels Premis FPdGi a l'Auditori-Palau de Congressos per motius d'agenda. Per part del Govern, però, sí que ho faran entre d'altres el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús.

Artur Mas sí que serà a Girona per al sopar privat que oferirà la FPdGi un cop acabi el lliurament dels guardons. A l'àpat hi estan convidats els premiats, els ponents del Fòrum Impulsa de divendres i tots els patrons de la Fundació.

Precisament, serà aquí on coincidiran Felip VI i Artur Mas per primer cop després del dia de la proclamació. Tot i això, a priori res fa preveure que hi hagi una trobada formal entre el rei espanyol i el president de la Generalitat, més enllà de les paraules que puguin intercanviar durant el sopar. Entre d'altres, perquè la inauguració del fòrum -un acte marcat pel protocol- ja té l'agenda tancada des de fa setmanes

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00