Sociedad | Actualidad

L'esperma de Tarragona és el pitjor?

Un 53% dels homes de Tarragona tenen un esperma que no compleix amb els paràmetres establerts per la Organització Mundial de la Salut

La ley marca un máximo de seis descendientes por donante en territorio nacional(THINKSTOCK)

Un jutge de Tarragona ha ordenat a la Guàrdia Civil que s'investigui per què l'esperma dels tarragonins és el pitjor de tot l'Estat. Segons explica el Diari de Tarragona, la investigació parteix de la denúncia feta pel grup ecologista l'Escurçó basada en un estudi del 2002 redactat per l'Institut Marquès de Ginecologia i Obstetrícia de Barcelona. Amb aquest document a la mà, l'entitat va presentar l'any 2010 la queixa per tal d'esbrinar si la baixa qualitat té relació amb la proximitat de les empreses petroquímiques de la zona.

El jutge a qui va recaure el cas va arxivar la denúncia en dues ocasions, l'última vegada el passat 13 de febrer. Malgrat això, el fiscal va recórrer l'auto de l'arxiu i va demanar noves diligencies per la investigació. Ara el jutge, atenen a les peticions del fiscal, ha ordenat a la Guàrdia Civil que identifiqui les empreses de Tarragona que emeten substàncies perjudicials per la fertilitat masculina, unes companyies que ja s'esmenten a l'estudi. De moment, el cos policial encara no ha rebut la notificació del jutjat.

Tarragona-A Coruña

Per tal de realitzar aquest estudi l'Institut Marquès va recollir entre el març del 2001 i el març del 2002 405 mostres de semen de voluntaris residents a la Demarcació de Tarragona amb edats compreses entre els 22 i 59 anys. Un cop obtinguts els resultats, es va fer una comparativa amb mostres de A Coruña. La dada més alarmant és la manca de mobilitat dels espermatozoides. L'OMS estableix que un 25% d'aquests han de tenir un moviment ràpid, progressiu i lineal per tal de ser considerat normal i arribar correctament de la vagina a les trompes de fal·lopi. En el cas dels gallec la mobilitat era del 28% mentre que en els tarragonins només un 6%.

L'informe de l'Institut Marquès també assenyalava que la concentració d'espermatozous en el semen dels tarragonins era de 65 milions per mil·lilitre mentre que a A Coruña ascendia als 91 milions. Així doncs, l'informe conclou que un 53% dels homes de Tarragona tenen un esperma que no compleix amb els paràmetres establerts per la Organització Mundial de la Salut, amb una quantitat d'espermatozous inferior i amb poca mobilitat. Segons el Diari de Tarragona, els responsables de l'estudi asseguren que la mala qualitat de l'esperma és deguda a l'exposició a productes químics ambientals. Cal recordar que Tarragona té dos grans polígons petroquímics molt a la vora de la ciutat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00