Sociedad | Actualidad

L'Ajuntament de Torredembarra es gastava diners en bruixots

L'anterior govern va inflar de manera desmesurada la partida dels ingressos provocant ara un dèficit de 2,5 milions d'euros. L'exalcalde Daniel Massagué va contractar en diverses ocasions els serveis de bruixots per analitzar les energies positives i negatives de l'edifici de l'Ajuntament.

Grangel, enraonant durant la roda de premsa, escortat per altres regidors del govern de Torredembarra.(ACN)

Massagué també va encarregar la confecció del pressupost municipal a EFIAL, l'empresa involucrada en el presumpte cas de corrupció

L'actual batlle de Torredembarra, Enric Grangel, juntament amb el seu equip de govern, ha explicat què és el que s'ha trobat durant aquestes setmanes a les arques del consistori torrenc. Una greu situació econòmica que es tradueix en 2,5 milions d'euros de dèficit. En primer lloc, ha explicat que els pressupostos del 2014 no els van confeccionar els tècnics de l'Ajuntament, sinó que els va fer una empresa externa involucrada en el presumpte cas de corrupció, és a dir, EFIAL.

"Els ingressos estan inflats de manera irresponsable", ha denunciat Grangel. Per exemple, en la partida de les multes de trànsit apareixia que s'ingressaria mig milió d'euros quan el batlle torrenc ha assegurat que en un poble com Torredembarra el més normal és ingressar quatre cops menys, uns 90.000 euros. D'altres activitats com la taxa de la recollida de la brossa, la llicència d'activitats o la recuperació del ferro i coure apareixien amb conceptes de 100.000 euros. Fins i tot el concepte de drets funeraris estava inflat en 75.000 euros quan la xifra estàndard són 22.000 euros.

Grangel ha afirmat que en el seu moment la interventora ja va fer informes negatius del pressupost municipal però que no es van deixar veure a l'oposició. L'alcalde socialista també ha donat a conèixer altres xifres com ara els 250.000 euros de factures pendents que es deuen a l'anterior companyia elèctric de l'ajuntament.

Màgia negra

El batlle de Torredembarra ha confirmat que han trobat la fotocòpia d'una factura de 1.700 euros pels serveis d'un bruixot. Segons sembla Daniel Massagué va "contractar" els seus serveis per tal de realitzar un estudi de les corrents tel·lúriques d'aigua que passen sota la casa de la vila.

El modus operandi

Amb tal quantitat d'ingressos ficticis es generava un gran nombre de factures que s'havien de pagar de qualsevol manera possible. Aquí és quan entrava "l'enginyeria econòmica" -tal com ha batejat Grangel- de Daniel Massagué. L'anterior alcalde no presentava les últimes factures de l'any i les guardava -el que es coneix com factures de calaix- i que podien arribar a sumar el milió d'euros.

D'aquesta manera, sempre hi havia un saldo positiu perquè s'amagaven les factures i mai es tancava l'any amb números vermells. Posteriorment, aquestes es presentaven i s'aprovaven amb el pressupost del nou curs econòmic. Sens dubte, una tàctica per traspassar de forma irregular les factures d'un exercici a un altre maquillant els comptes. Així, durant els últims tres anys es varen pagar les despeses del dia a dia del consistori amb els diners destinats a inversions i subvencions, una situació que ha provocat que l'Ajuntament estigui hipotecat durant uns quants anys sense realitzar cap inversió. "D'haver continuat així ens hauríem trobat que no podríem pagar la calefacció de l'escola", ha admès Enric Grangel.

El futur econòmic

Enric Grangel ha explicat que al 2015 venç un crèdit de l'ICO de 2,5 milions d'euros al 0,5% d'interès. Una partida econòmica destinada a la construcció de la nova comissaria de la policia local i a la restauració de l'antic escorxador destinat a la seu social per a joves. Es dona el fet que el juny del proper any s'acaba el crèdit i s'haurà de retornar a l'ICO els 2,5 milions més els interessos. El batlle de Torredembarra ja ha explicat que no es tenen els diners i que només es podran salvar uns 300.000 euros destinats a la remodelació de la comissària actual. Finalment, la nova comissaria es va ubicar en un local de lloguer que no es paga des del febrer del 2012 i les obres de l'escorxador no s'han fet.

Al 2015 també finalitza la subvenció de la Generalitat pel Teatre Auditori. Una ajuda de 900.000 euros que el govern català ja ha ordenat la seva tornada si el teatre no es posa en funcionament.

Pla d'ajust

La primera de les mesures econòmiques serà tancar el proper 31 d'agost l'aparcament filadors que té un cost anual de més de 120.000 euros i que només genera 10.000 euros en ingressos. El seu futur podria passar per convertir-lo en un aparcament de lloguer per als veïns. Es dóna el cas que aquest equipament va ser construït per l'empresa Teyco, també investigada en el presumpte cas de corrupció.

A partir d'ara es realitzarà un llarg i ajustat pla econòmic de retallades: "Tots els regidors saben de la situació, estan demanant que se'ls hi doni la part del pressupost que els hi afecta perquè se'l mirin i començar a agafar les tisores. S'haurà de tenir imaginació per ingressar o per retallar, aquesta és la situació", ha assegurat Enric Grangel. Un reajustament econòmic que passarà per no pujar els impostos, rebaixar les subvencions de les entitats i negociar a la baixa els contractes dels serveis municipals. Uns serveis que fins ara no tenien cap contracte amb la qual cosa es podran treure en concurs públic i aconseguir un petit estalvi. Finalment, l'alcalde socialista ha confirmat que si es troben noves il·legalitats i tenen les suficients proves aniran al jutjat del Vendrell a posar la denúncia. Grangel ha assegura que tenen sospites de que hi ha entre tres i quatre presumptes prevaricacions més.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00