Viernes, 02 de Junio de 2023

Otras localidades

Escòcia diu 'no' a la independència

Onze punts distancien els resultats: el rebuig a la independència s'imposa amb més del 55% dels vots enfront del 44% que prefereixen separar-se. Artur Mas compareixerà a la una de la tarda

David Cameron habla frente al 10 de Downing Street de London tras conocerse que el 'no' a la independencia de Escocia ha ganado en el referéndum

David Cameron habla frente al 10 de Downing Street de London tras conocerse que el 'no' a la independencia de Escocia ha ganado en el referéndum / REUTERS/Suzanne Plunkett

A falta de conèixer el resultat de Highland, una de les 32 zones electorals, ja és oficial que en aquest referèndum han guanyat els que volen seguir units a Londres. Amb una participació de més del 84%, els partidaris del Regne Unit han triomfat en 28 dels 32 districtes electorals. Edimburg va dir 'no', mentre Glasgow va guanyar el 'sí' amb un 53% dels vots.

El 'no' s'ha imposat finalment amb més de 1,9 milions de vots enfront del milió i mig d'escocesos que prefereixen separar-se. La capital d'Escòcia, Edimburg, va rebutjar la independència amb 194.638 vots en contra, davant de 123.927 a favor, el que consolida la victòria del 'no' al referèndum. D'un electorat de 378.012 persones, hi va haver una participació del 84,27%, al voltant de la mitjana nacional, amb un 61,10% de suport al "no" i un 38,9% de suport al 'sí'.

Els unionistes sumen ja un suport del 55,4% a falta d'adjudicar tres dels 32 districtes electorals, mentre que el 'sí' té ara el 44,6%, el que fa impossible una victòria del camp independentista.

Els partidaris de continuar vinculats a Londres han triomfat en 28 dels 32 districtes electorals. Glasgow, Dundee, North Lanarkshire i West Dunbartonshire són els quatre districtes on ha guanyat l'independentisme.

El ministre principal d'Escòcia, el nacionalista Alex Salmond, va felicitar els votants de Glasgow per haver donat suport al "sí" a l'escissió i també "a la població d'Escòcia per un suport increïble". Els unionistes sumen un suport del 55%.

Minuts després, Alex Salmond reconeixia la derrota al referèndum d'independència d'Escòcia i va dir que acceptava "el veredicte" del poble escocès, i alhora ha instat a fer el mateix als partidaris del 'sí'.

En un acte a Edimburg en què va ser rebut per una ovació, Salmond va agrair Escòcia "els 1,6 milions de vots a favor de la independència" i va lloar com va transcórrer la campanya i el referèndum.

Cameron felicita el bàndol del 'no' per la seva bona campanya

El primer ministre britànic, David Cameron, ha felicitat al bàndol del 'no' per una campanya "ben lluitada" en el referèndum sobre la independència d'Escòcia, que ha estat rebutjada. En el seu compte de la xarxa social Twitter, Cameron va dir que va parlar amb Alistair Darling, el polític laborista a càrrec de la campanya pel 'no', per felicitar-lo pel treball realitzat en l'històric plebiscit celebrat dijous a Escòcia.

Cameron compareixia davant els mitjans amb un discurs conciliador: "Vull dir als que han votat 'sí' que els hem escoltat. Aquests compromisos que hem pactat es compliran", afirmava

El primer ministre anglès ha reconegut el "joc net" dels independentistes i ha destacat que "era important votar perquè aquest debat ja s'ha tancat almenys durant una generació". "O potser per sempre", ha apuntat el primer ministre britànic.

Salmond admite la derrota del independentismo en Escocia

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?