La Caixa gestionarà la T-Mobilitat
L'Autoritat del Transport Metropolità ha adjudicat al grup de Caixabank i per 58 milions d'euros més IVA el contracte per implantar el nou sistema de pagament del transport públic
L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha adjudicat la implantació i la gestió del nou sistema de pagament del transport públic al grup SOC Mobilitat, integrat per CaixaBank, Fujitsu, Indra i Marfina. Aquesta era l'única oferta que l'ATM tenia sobre la taula. Tal i com va avançar SER Catalunya, la cursa havia arrencat al gener amb 4 grups, però dos es van despenjar en una primera fase i el tercer, el d'Informàtica El Corte Inglés, va decidir en el darrer moment no formalitzar la seva oferta.
El contracte s'ha adjudicat per 58 milions d'euros més IVA, és a dir, per 70 milions d'euros. El consorci de Caixabank, SOC Mobilitat, recuperarà la inversió perquè es quedarà amb una part dels diners que paguen els usuaris per cada viatge. Cobrarà menys de dos cèntims per cada validació. Això vol dir que, amb dades d'avui (si no s'apliqués el 75% de l'IPC que està previst, ni augmentessin els 900 milions de viatgers anuals que hi ha actualment ), al final de la concessió, el grup de CaixaBank ingressaria més de 260 milions d'euros. Amb aquests diners el grup haurà de fer front també al manteniment i reposició de les màquines validadores durant la durada de la concessió.
Más información
La T-Mobilitat substituirà paulatinament a partir del 2016 totes les targetes de transport públic que existeixen actualment. El nou títol permetrà fer descomptes en funció del nombre de viatges reals que faci cada usuari i pagar la factura a finals de mes.
La tecnologia es basarà en xips i no en bandes magnètiques com fins ara. Això farà més difícil el frau. No el de les persones que es colen, però sí les falsificacions i la utilització de targetes d'un nombre de zones inferior al que toca.
Las T-Mobilitat també es podrà utilitzar per accedir a diferents serveis de mobilitat, com bicicletes públiques i aparcaments. La Caixa guanya protagonisme en la gestió de la mobilitat de l'àrea de Barcelona perquè a l'adjudicació d'aquest contracte se suma també que una de les empreses de la que és accionista, Saba, gestionarà 26 aparcaments públics de la capital catalana.
L'Autoritat del Transport Metropolità serà la que decidirà les tarifes i manté la propietat i el control del sistema. Però la falta de recursos públics per tirar en davant el projecte ha obligat el govern català a buscar un privat per fer la inversió i la gestió del nou sistema de pagament durant 15 anys.