Sociedad
90 ANIVERSARIO DE RADIO BARCELONA

La ràdio dels primers anys

Amb el títol ‘Aquí comença tot: els primers anys de Ràdio Barcelona’ avui s’inaugura a la Sala Ciutat, un recorregut fotogràfic i sonor pels anys 20 i 30 de l’emissora que compleix 90 anys

Barcelona

Fins al 16 de gener, la Sala Ciutat (C. Ciutat, 2) acull l’exposició ‘Aquí comença tot. Els primers anys de Ràdio Barcelona’. La mostra és un recorregut pels inicis de la ràdio amb emissions regulars a Barcelona, des de 1924 i fins al 1940, a través de fotografies històriques, provinents de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i de l’Arxiu Nacional de Catalunya, i d’una selecció d’emissions preservades a l’Arxiu Sonor de l’emissora. Amb motiu del 90è aniversari del naixement de Ràdio Barcelona, l’Ajuntament ha organitzat aquesta exposició que convida el visitant a recórrer els anys vint i trenta de la primera emissora de ràdio a Catalunya i Espanya.

Per Marc Puig, director de comunicació i atenció ciutadana de l’Ajuntament i organitzador de l’exposició, “la mostra és un homenatge a una ràdio capdavantera, bressol de grans comunicadors i símbol de Barcelona”.

Puig considera que “en el moment que va néixer Ràdio Barcelona la societat encara no era conscient del paper tan important que posteriorment tindria per la vida de nombroses generacions de catalans”.

Una crònica en 45 fotografies

A la Sala Ciutat es poden contemplar un total de 45 fotografies que descriuen la realitat dels inicis de la primera emissora regular de Catalunya i Espanya.

Per la rellevància dels fets que s’hi descriuen –per exemple, intervencions de personalitats, com Lluís Companys o el baró de Viver- algunes de les imatges s’associen a un àudio al que el visitant podrà accedir-hi a través del seu dispositiu mòbil (telèfon o tauleta) gràcies als codis QR.

També cal afegir que una part significativa de les fotografies exposades s’associen a una altra imatge alternativa.

Gràcies a una aplicació per a dispositius mòbils (Layar) que reconeix la imatge i la substitueix per la imatge de l’espai de la ciutat on va ser realitzada, a l’hora que la geolocalitza i la redirecciona a la informació sobre el lloc del web de l’Ajuntament de Barcelona.

Pioners, informatius i propers

La mostra agrupa les imatges en tres grans àmbits: Els fundadors, Els informatius i La ràdio propera. L’àrea de l’exposició dedicada als fundadors dóna cabuda a un conjunt d’imatges que mostren les persones, els espais i els moments que van fer possible el naixement de l’emissora, el seu caràcter pioner i emprenedor. Una segona part de la mostra fotogràfica està dedicada a Els informatius, on a través de les imatges el visitant coneixerà la rellevància de l’emissora en l’àmbit més periodístic.

Per la seva banda, el bloc d’imatges anomenat la Ràdio propera, emfatitza la funció més social de les emissions. Les imatges agrupades sota aquesta denominació posen de manifest la vocació de la nova ràdio d’esdevenir un vehicle amb finalitats social.

Els inicis radiofònics

A l’espai Els fundadors, l’exposició posa l’èmfasi en les persones, les entitats i els locals que van protagonitzar el naixement i els primers anys de Ràdio Barcelona.

En aquest àmbit, la mostra explica que van ser els integrants de l’Asociación Nacional de Radiodifusión, juntament amb empresaris i comerciants, els responsables de reunir els recursos necessaris per finançar la primera emissora regular de ràdio a Catalunya i Espanya: EAJ-1 Ràdio Barcelona.

El visitant pot veure com eren aquells primers estudis, situats a l’Hotel Colón de la plaça Catalunya de Barcelona i, posteriorment, al carrer Casp, al costat del Teatre Tívoli.

L’actualitat

Els informatius és la part del recorregut fotogràfic dedicada a la importància que les ones radiofòniques van adquirir com a canal d’informació de la ciutadania.

En aquesta secció, l’exposició ressalta el naixement del programa ‘La Palabra’, el primer diari parlat sobre informacions publicades en la premsa i les notícies subministrades des de Barcelona i de Madrid. L’eclosió dels informatius coincideix amb l’arribada de la II República, moment en el que es descobreix la potencialitat de la ràdio com a instrument polític i consolidarà definitivament aquest canal per segui l’actualitat

Vocació social

Des de l’inici de les seves emissions, Ràdio Barcelona va orientar-se cap a públics molt diferents. Tal i com es pot observar en bona part de les imatges, la música va ser una part important de la programació diària de l’EAJ-1, amb la retransmissió de peces en directe des de l’estudi o les primeres emissions des del Palau de la Música o el Teatre del Liceu.

També es difonien les notícies de premsa, les cotitzacions de la borsa, el servei meteorològic, els resultats dels esports, o les obres teatrals.

Miliu i Toresky

A la mostra de la Sala Ciutat, també es posa clarament de manifest que, des dels seus inicis, la ràdio va tenir una clara vocació social. L’emissora dedicava bona part de la seva programació a diferents causes benèfiques, campanyes d’ajuda per a nens malalts i famílies necessitades.

I, en aquest punt, destaca la tasca realitzada per la primera gran “estrella” de la ràdio, el locutor, humorista i ventríloc Josep Torres Vilata, més conegut com ‘Toresky’. Acompanyat del seu inseparable ‘Miliu’, un nen entremaliat i murri, que feia les delícies dels més petits i, també, dels més grans. El Miliu i en Toresky, des del 1926, van participar en campanyes d'ajuda per a nens malalts i famílies necessitades. Durant deu anys va arribar a recaptar més de dos milions de pessetes així com més de 200.000 mantes, milers de joguines i altres donatius en espècies.

Un dels elements més destacats de l’exposició és un dels ninots que va fer servir Toresky per a representar el seu personatge del Miliu, concretament el que va vestit de “Boy Scout de Catalunya”. Custodiat per la Biblioteca de Catalunya, s’ha conservat fins els nostres dies.

Xavier Sánchez

Xavier Sánchez

Encargado del archivo sonoro de Radio Barcelona desde el año 2000. Redactor web de Radio Barcelona y...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00