Política
DEPENDÈNCIA

5.000 llits de residència buits i 17.000 avis en llista d'espera

Són places que per llei estan reservades per a nous usuaris amb dependència extrema però no les ocupa ningú perquè la Generalitat ha deixat de pagar prestacions. Alguns avis moren fent cua

Dues dones fent tallers en un centre de dia / ACN ACN

Barcelona

Uns 5.000 llits de residències concertades catalanes estan buits, tot i que hi ha 17.000 persones en llista d'espera per ocupar-ne un. Són places per a nous usuaris amb dependència extrema però no les ocupa ningú perquè la Generalitat no paga prestacions. Segons el sector, la crua realitat és que hi ha avis que es moren fent cua.

Són ajuts inclosos dins la llei de dependència que van quedar suspesos el juliol del 2013 per les retallades. Tenien dret a rebre'ls les persones amb nivell 3 de dependència, el més alt, però com que la prestació va quedar vetada a nous perceptors, el resultat és una llista d'espera elevadíssima i milers de llits buits als centres concertats. Andrés Rueda, director de la residència d'avis de Sant Pere de les Fonts, admet que algunes persones grans moren sense tenir la possiblitat d'accedir a una plaça per manca de recursos: "Nosaltres tenim actualment 6 buits sense ocupar perquè la gent no té diners per pagar la plaça i la Generalitat no paga la prestació. I la gent s'està morint fent cua i tenim llits lliures".

Segons dades de l''Associació que agrupa els directors de residències, a Catalunya hi ha un total de 50.000 llits. Un 10% d'aquests ara mateix estan lliures tot i que hi ha usuaris que fa un any i mig que esperen per accedir-ne a un. Cada plaça costa, de mitjana, uns 1.800 euros al mes i l'ajut que va quedar suspès podia servir per pagar-ne la meitat.

Les damnificades per aquestes retallades acaben sent les famílies, i és que al no poder pagar les places es troben que han de cuidar ells dels avis. Això, en la majoria dels casos, els porta a perdre la feina. Mari Luz Montero, Coordinadora de l'àrea social de l'Associació Catalana de Familiars, Usuaris i Col.laboradors de Centres Geriàtrics explica que "molts pensaven que seria una solució temporal, s'han quedat sense feina i ara veuen que el problema s'està allargant".

Els familiars expliquen que el desgast emocional i físic és molt gran i en molts casos temen no tenir prou forces o recursos per afrontar sols la cura dels avis.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00