Un sol bitllet per anar fins a Barcelona
Ara constarà d'una zona més, per un total de 7, i inclourà les comarques d'Osona, Berguedà i Ripollès. És una reivindicació històrica del territori
Barcelona
A partir de l'1 de gener les persones que vivien al Berguedà, Ripollès i Osona podran viatjar fins a Barcelona amb un únic bitllet. Fins ara havien de pagar un suplement per arribar al seu destí. Ara, amb la nova tarifa, que amplia a fins a 7 les zones del transport públic, el preu baixa fins a gairebé la meitat: un 44%.
Una persona, per exemple, que viatja des de Barcelona a Ripoll, havia de comprar dos bitllets: Un era el de 6 zones (que serveix fins a Vic) i a partir d'aquí, havia de comprar-ne un altre, en què el preu es basava en els quilòmetres que es recorren. Oriol Capdevila, de la Plataforma 'Perquè no ens fotin el Tren', explica que fins ara no existia la T10, "només uns abonaments que no ens permetien agafar ni metro ni bus. Amb aquesta nova tarifa podrem agafar l'autocar a qualsevol població d'Osona, el Ripollès i el Berguedà".
Això, a banda del preu, també evidentment generava molts problemes alhora de comprar o validar els bitllets perquè a Barcelona, evidentment, no es podien comprar bitllets de Vic a Ripoll.
Però a partir d'ara, amb la creació d'aquesta nova zona, la cosa canvia. Seguint amb l'exemple de la ruta de Barcelona a Ripoll, l'estalvi és de 1,79 euros. Però és encara més, per exemple, els que viatgen en bus de Camprodon o Torelló fins a Barcelona, que s'estalvien uns 4 euros.
Amb això es compleix una reivindicació històrica del territori, però tant sindicats com associacions d'usuaris critiquen que queda molta feina per fer.
Demanen més inversió per millorar els transports públics a la zona. Per fer-se una idea: en el cas del tren, la Línia 3 de Rodalies, que arriba fins a Puigcerdà, en 150 anys només ha reduït el temps de viatge en 10 minuts.
I una altre de les crítiques: cada vegada que es canvia de govern els preus i les prioritats també ho fan. Per a canviar-ho, demanen la creació d'una Llei de Finançament de la mobilitat pública a Catalunya, perquè, diu Vicenç Tarrats, de Comissions Obreres, "mesures com aquestes, si no estan dins d'un marc global que assegurin la sostenibilitat i el seu rendiment per sobre els governs del moment això s'acaba convertint en un problema. Per això reclamem la necessitat d'una Llei de Finançament de la mobilitat pública de Catalunya".
Aquesta ampliació costarà 2 milions d'euros, dels quals la major part, més d’1,2 milions, els aportaran els operadors de transport d'aquestes zones.