Vídeo

LA ESPAÑA DESPOBLADA Jóvenes emprendedores luchan por mantener vivo Artenara (Gran Canaria)

Sociedad

Teràpia amb gossos als centres de menors

Un projecte de la Fundació Affinity i la Generalitat introdueix la interacció amb animals com una part de l’atenció als menors que han patit maltractament, abandonament o desaparició dels seus pares

Foto del programa Buddies de la Fundació Affinity i la Generalitat / Affinity

Barcelona

Programa Buddies. Aquest és el nom del projecte que la Fundació Affinity i la Generalitat acaben de posar en marxa, de forma conjunta, per introduir les teràpies assistides amb animals als centres de menors tutelats per l'administració. Són nens, adolescents i joves que estan sota la custòdia del govern després d'haver patit situacions de maltractament, abandonament o desaparició dels seus pares o tutors.

Aquests antecedents familiars fan que siguin joves amb moltes carències afectives i emocionals, amb problemes d'autoestima, i fins i tot de vegades amb comportaments violents. Donar resposta a les necessitats especials d'aquests menors és l'objectiu del projecte. I els gossos són l'eina ideal, segons Maribel Vila, responsable del Programa de Teràpies Assistides de la Fundació Affinity. "El gos serveix com un motivador increïble, perquè els nens s'hi senten còmodes, no se senten jutjats, fa que s'obrin emocionalment i a nivell de comunicació ... I tot això ens serveix a nosaltres per treballar aquests aspectes que són importants per al seu desenvolupament".

A través del programa Buddies, els nois es converteixen en ensinistradors canins: amb mètodes de reforçament positiu (premiant el que fan bé i ignorant els errors, mai castigant-los) aprendran a educar els gossos i alhora guanyaran en seguretat.

El programa, que acaba de començar, està en fase de proves al Centre Residencial d'Atenció a l'Educació (CRAE) Joan Torras de Barcelona. Cap al mes de juny, els seus impulsors esperen tenir resultats que avalin científicament els beneficis del vincle entre les persones i els animals de companyia.

Susanna Ruiz

Periodista. Animals i llibres.