Sociedad

L’art rere els dibuixos animats

Més de 400 peces entre dibuixos, aquarel•les, maquetes o instal•lacions mostren el treball artesà i artístic que està a l’origen de les reeixides cintes d’animació dels estudis Pixar

Barcelona

Quants es podrien imaginar que el Sheriff Woody havia de ser inicialment un personatge secundari? O que un dels primers models del Sully de Monstres SA tenia peus de pop? Doncs aquestes són només dues de les curiositats que permet descobrir l'exposició sobre els 25 anys dels estudis d'animació Pixar que es podrà veure a Caixaforum Barcelona des de demà dijous i fins al pròxim 3 de maig.

Una exposició que repassa la feina de creació i els reptes que han hagut de superar els artistes dels estudis per donar vida als personatges de pel·lícules com Toy Story, Cars o Ratatouille, per citar només tres de les 12 pel·lícules que abasta la mostra. La principal sorpresa pot ser descobrir que tots aquests minuts d'animació generada per ordinador, comencen amb el treball manual i artesà de centenars d'artistes, que proposen i descarten desenes de personatges abans de trobar els definitius.

La responsable d'exposicions de Pixar, Maren Jones subratlla que molta gent es “sorprèn” en descobrir que rere les imatges que es veuen en pantalla i els personatges que ells coneixen, “hi ha grans artistes i creadors que utilitzen mitjans i eines tradicionals, artesanes, per fer dibuixos, escenes, models, és part del seu procés de treball”. Uns primers esbossos artístics que són els que després posen a prova la tecnologia i la fan evolucionar. Les responsables de Pixar han explicat per exemple que els artistes que van dissenyar el monstre protagonista de Monstres SA van arribar a la conclusió que per tal que el personatge fos terrible i tendre alhora, havia de ser pelut. I com aquesta petició, va fer evolucionar la tècnica d’animació per aconseguir que la imatge en pantalla del Sully, fos la que havien pensat els artistes en els seus dibuixos.

La mostra explica el procés artístic de 12 de les pel·lícules de Pixar fixant-se en els tres el·lements que pel productor John Lasseter estan a la base de l’èxit de qualsevol producció: la història que s’explica, els seus protagonistes i el món en què es mouen. D’aquest últim aspecte, és molt interessant veure, per exemple, les aquarel·les i els dibuixos a llapis que després s'han convertit en París, o en el món, vist amb els ulls d'una formiga. La mostra té encara dos plats forts més: el zoòtrop, en el que es pot comprovar en directe i amb els personatges de Toy Story el principi bàsic de l’animació; i l’Artscape, una experiència audiovisual que permet a l’espectador submergir-se en el món creat a partir de dibuixos per a cada una de les pel·lícules

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00