Miércoles, 02 de Diciembre de 2020

Otras localidades

Arxivada la causa per les dietes i regals de la Federació de Municipis

L'Audiència assegura que l'entitat és privada i per tant els 50 alcaldes i exalcaldes imputats no van cometre cap delicte de malversació de cabals públics. La fiscalia recorrerà la decisió

Arxivada la causa per les dietes i regals de la Federació de Municipis

El tribunal dóna per tancada la investigació 9 mesos després que arrenqués perquè considera que la Federació de Municipis no pot considerar-se una entitat pública,tot i que pràcticament la totalitat del seu pressupost prové de les aportacions dels ajuntaments. "En el cas de la FMC no ens trobem davant d'una entitat que gestioni uns serveis públics, sinó d'una associació sotmesa expressament al règim jurídic de la Llei d'Associacions", diu la interlocutòria de secció tercera de l'Audiència de Barcelona.

L'Audiència entén que la Federació és una entitat privada perquè no gestiona serveis públics, per tant a partir del moment que els diners dels ajuntaments entraven a la Federació es convertien en capital privat i podien fer el que volguessin amb ells. Per això el tribunal diu que no té sentit investigar si es malversaven diners en les presumptes dietes i desplaçaments sense justificar que havien cobrat alguns dels 50 alcaldes imputats i que segons la fiscalia constituïen sobresous encoberts.

Els magistrats asseguren que cada ajuntament aportava una quota a la Federació per formar-ne part i que tan bon punt ingressen aquests diners "han perdut la condició de cabal públic, la qual cosa comporta que el que es faci amb ells ja no constitueixi cap infracció".

Aquests batlles tenien una assignació mensual, en alguns casos de 160 euros, que els alcaldes van cobrar sense ni preguntar-se si era legal o no perquè consideraven que era un rendiment de la seva feina a la Federació de Municipis.

A més l'Audiència remata el clau assegurant que encara que la gestió fos pública caldria tenir en compte si el delicte seria per part dels administradors de la federació o dels alcaldes que van cobrar els presumptes sobresous.

L'arxiu de la investigació arriba a dos mesos de les eleccions municipals on tornaven a presentar-se molts dels alcaldes fins ara investigats i feia coincidir en el calendari les noves desfilades d'aquests batlles als tribunals. Aquest dimecres i dijous, i el proper 8 i 9 d'abril hi havien previstes 18 declaracions, entre elles les dels alcaldes de Cornellà, Antoni Balmón, i de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, pels rellotges d'uns 200 euros que també haurien rebut de la Federació.

La fiscalia recorrerà

Segons ha pogut saber SER Catalunya, la fiscalia anticorrupció recorrerà davant el Suprem l'arxiu, que considera incomprensible. De fet l'Audiència ha acabat tancant la investigació per un motiu diferent al que havien al·legat els advocats dels alcaldes fins ara.

A més, la fiscalia entén que el debat sobre si la Federació és un ens públic o privat s'hauria d'haver fet en tot cas al judici. És el que s'ha fet per exemple en un altre cas de presumptes irregularitats en un altre entitat similar, el de l'Associació de Municipis, que en els propers mesos ha d'arribar a judici.

La fiscalia creu que la Federació que gestionava l'exalcalde de Sabadell, Manel Bustos, és sense cap dubte una entitat pública, perquè gestiona diners que venen dels ajuntaments, un 98% del presupost és de les aportacions del municipi i segons els càlculs de la pròpia federació en els seus estatuts cada ciutadà de Catalunya hi aporta 97 cèntims per finançar-la.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?