Sociedad
DEBAT D'INVESTIDURA

Martí és reelegit com a cap de Govern

Antoni Martí, candidat de Demòcrates per Andorra, va comptar amb el suport del seu grup parlamentari i l'abastenció del grup mixt després d'un debat on es va qüestionar la gestió de la crisi BPA

Els consellers generals aplaudeixen l'elecció d'Antoni Martí com a cap de Govern. N.M. (ANA) / N.M. ANA

El cap de llista de Demòcrates per Andorra, Antoni Martí, ha estat reelegit cap de Govern amb els 15 vots a favor dels consellers generals del seu grup parlamentari. Els vuit consellers liberals han donat suport a Josep Pintat, mentre que els consellers del PS i d'SDP s'han abstingut. Durant la part final del debat d'investidura, els temes que han centrat les intervencions han estat la gravetat de la crisi de BPA, la necessitat de disposar d'un full de ruta concret per resoldre la situació, i l'oferiment d'un govern d'unitat a la tardor. Antoni Martí, durant la seva intervenció, ha negat rotundament que el Govern conegués les intencions del FinCEN abans de les eleccions generals, i ha assegurat que si ho hagués sabut, no hauria fet una campanya tan intensa.

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha estat l'encarregat d'iniciar les rèpliques als debats d'investidura. Ho ha fet lamentant que el candidat demòcrata, Antoni Martí, hagi centrat el seu discurs en la crisi de Banca Privada d'Andorra i no hagi aclarit què farà durant els propers quatre anys. A més, Naudi ha assegurat que el Govern coneixia el cas setmanes abans de les eleccions, afegint que Martí "ja es movia els dies 5 i 6 de març per Madrid i París parlant de la qüestió". Amb tot, el representant d'SDP ha indicat que confia en el futur del país, que segons ell passa per la signatura de l'acord d'associació amb la Unió Europea.

El representant del Partit Socialdemòcrata Pere López ha criticat la resposta ''decebedora'' del sector bancari a la crisi de Banca Privada d'Andorra. López lamenta el fet que els crèdits per a les empreses perjudicades per l'afer tinguin un cost. A més, López ha refusat que el candidat demòcrata a cap de Govern, Antoni Martí, situï l'inici d'aquesta crisi en el 10 de març, quan segons el socialdemòcrata és una crisi provocada per la ''política desendreçada de DA'', que considera que ha estat gestionada pel sector financer. A més, ha assegurat que el pla d'acció del Govern no ha estat a l'alçada del que demana la situació. Quant a la possibilitat d'un futur govern de concentració, López considera que és una proposta desproporcionada.

El president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha estat l'encarregat d'intervenir aquest dimarts a la tarda en nom d'aquesta formació després dels discursos d'investidura del matí. Gallardo ha reiterat la demanda de centrar els esforços a solucionar la crisi de BPA i a deixar "reposar les presses per anar a Europa" i, respecte a l'oferiment fet per Antoni Martí d'un govern de concentració de cara a la tardor, ha criticat que primer vulgui un xec en blanc i que si no se'n surt, després demani a la resta de partits que acceptin un govern d'unitat. El representant de Ld'A considera que "si la unitat és necessària, caldria proposar-la de bon inici", i ha lamentat que Martí "no vol un govern d'unitat sinó una armilla salvavides".

Finalment el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha previst, durant la seva intervenció una legislatura ''constructiva'' i fonamentada en el diàleg, la confrontació d'idees i la legítima discrepància. Així ho ha manifestat en observar que els discursos dels dos candidats a cap de Govern, Antoni Martí (DA) i Josep Pintat (Ld'A) han estat ''diferenciats'' encara que ''no radicalment contraposats''. Baró ha expressat el suport del grup demòcrata al seu candidat a cap de Govern indicant que mentre segueixi avançat el grup l’acompanyarà, i fins i tot l’impulsarà.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00