Expo de Gabriel Casas a MNAC
L’oportunitat de revisar l’obra d’un dels fotògrafs més importants del període d’entreguerres


Barcelona
El Museu Nacional d'Art de Catalunya fa una exposició monogràfica del fotògraf Gabriel Casas. Un dels artistes catalans més importants del període d'entreguerres que entre d’altres coses, va introduir el concepte de la Nova Visio. Un corrent que defensava que l'objectiu fotogràfic havia de ser un ull addicional des del qual mirar el mon de manera diferent.
Per això, les imatges buscaven enfocs estranys, picats, contrapicats. El comissari Juan Naranjo deia que precisament, la foto feta des de sota de l'antena que Radio Barcelona utilitzava l'any 1930 n'és un bon exemple.
A través de 120 imatges, l'exposició mostra els treballs més experimentals de Casas. S'han agrupat en quatre àmbits; 'Registres' inclou una sèrie d'imatges del Casas fotògraf d'informació, en un context en què les revistes il·lustrades i els noticiaris cinematogràfics estaven transformant la manera d'informar, donant cada vegada més importància a la imatge. A 'Nova Visió' es poden veure exemples de com Casas va connectar amb l'avantguarda artística europea. En tercer lloc, sota l'epígraf 'Fotografia social', es mostren les imatges amb què Casas va documentar la vida de les classes desafavorides de la Barcelona de 1930, i finalment, a 'Retrats', s'hi troba una selecció d'imatges de celebritats i de persones anònimes, al qual Casas s'aproxima des de l'estètica documental, el surrealisme o la Nova Visió
La mostra dedicada a Gabriel Casas és una coproducció del MNAC amb l'Arxiu Nacional de Catalunya i l'Obra Social "la Caixa", que viatjarà posteriorment als centres CaixaForum de Girona i Tarragona.

Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...