Sociedad

L’evolució del vot sobiranista

Anàlisi del nombre de vots i percentatges de les forces sobiranistes en els diferents processos electorals des de l’any 2010

Barcelona

Des de les forces sobiranistes s’han volgut veure aquestes eleccions municipals com una primera volta de les eleccions de la tardor, que tindrien un caràcter de plebiscitàries. Hem volgut fer una anàlisi de l’evolució del vot d’aquestes forces que han obtingut representació al Parlament de Catalunya.

L’any 2010 Artur Mas, amb un clima diferent a l’actual i amb el rerefons de la crisi econòmica, va arribar a la presidència de la Generalitat. En aquelles eleccions, les forces polítiques que avui dia podríem considerar sobiranistes, les que aposten clarament per la independència, van aconseguir un total d’1.524.924 vots, és a dir, el 48,72% dels vots, que es van traduir en 76 diputats al Parlament repartits de la següent manera: 62 de CiU, 10 d’Esquerra i 4 de Solidaritat Catalana per la Independència.

Font: Generalitat de Catalunya (Elaboració pròpia) / Xavier Sánchez

Pocs mesos després, al maig de 2011, es van produir les eleccions municipals. En aquest procés, les mateixes forces sobiranistes representades al Parlament, a les que es sumarien les CUP, van aconseguir un total d’1.132.898 vots, el 39,47%. Percentualment, això significaria una pèrdua de 9 punts respecte uns mesos abans.

A finals del 2011 es van produir les eleccions Generals. En aquest cas, les forces que van aconseguir representació al Congrés dels Diputats, van sumar 1.258.508 vots, el 36,41%. Un lleu descens de 3 punts respecte a les municipals, però en aquest cas cal tenir en compte que ni Solidaritat ni les CUP van presentar candidatura.

Font: Generalitat de Catalunya (Elaboració pròpia) / Xavier Sánchez

L’any 2012, després de l’èxit de la manifestació de l’11 de setembre a Barcelona, el president Mas va decidir avançar les eleccions al Parlament. En aquest procés les forces sobiranistes, en les que Solidaritat va ser substituïda al Parlament per les CUP, es van beneficiar de l’augment de la participació en quant al nombre de vots, arribant a 1.740.818 vots i 74 diputats. Però, percentualment tot i que es recuperava en un 11% respecte a les municipals i generals, el 47.87% obtingut significava gairebé un punt menys que el 2010.

Font: Generalitat de Catalunya (Elaboració pròpia) / Xavier Sánchez

En aquest punt arribem a les eleccions europees del 2014 on irrompen de manera molt forta dos partits que no havien tingut un paper destacat en els processos anteriors: Ciutadans, que de ser una força petita d’àmbit català comença a créixer i a agafar dimensió estatal, i Podem, que irromp des de cero i arriba gairebé al 5%. En aquest nou escenari, Esquerra guanya per primer cop unes eleccions i el conjunt de les forces sobiranistes aconsegueixen 1.142.867 vots i un 45,53% dels vots emesos.

Font: Generalitat de Catalunya (Elaboració pròpia) / Xavier Sánchez

Finalment, aquest 24 de maig, les forces sobiranistes han aconseguit 1.398.099 vots i el 45,06%.

Xavier Sánchez

Xavier Sánchez

Encargado del archivo sonoro de Radio Barcelona desde el año 2000. Redactor web de Radio Barcelona y...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00