Sociedad
REUS

Carles Pellicer ha estat investit alcalde de Reus pels propers 4 anys

Només amb els vots de CiU, però tal i com hem anat avançant aquestes darreres setmanes, Carles Pellicer serà de nou alcalde de Reus tot i la patacada a les urnes i la impossibilitat de forjar aliances.

Carles Pellicer, amb la vara de batlle de Reus. / Marc Càmara

Reus

Aquest dissabte al matí s’ha constituït el nou ajuntament de Reus. En un dia gris i plujós, els regidors han anat arribant al consistori engalanats per a la ocasió quan faltaven pocs minuts per les 12 del migdia. No cada dia hom es converteix en regidor.

Fidels al seu estil informal, els 6 regidors de la CUP, la gran sorpresa de les eleccions del 24 de maig, han trencat aquest protocol, vestits amb samarretes i alguns, fins i tot, amb pantalons curts.

Jura de la constitució

En una imatge curiosa, el regidor més jove del consistori, el cupaire Edgar Fernández, ha fet jurar a la resta de regidors la constitució espanyola: ‘per imperatiu legal’, deia Fernández, que en els darrers dies ha fet broma de tot plegat a través de les xarxes socials.

Els 27 regidors del mandat vinent a Reus. / Marc Càmara

Una jura que ha estat envoltada de polèmica perquè tots els regidors de la CUP i ERC han criticat la constitució espanyola, fins i tot, titllant-la de franquista. En aquest punt, tan Ciutadans com el Partit Popular han decidit respondre, fins al punt, que el portaveu popular, Sebastià Domènech, ha assegurat que ‘portarem a la subdelegació del govern l’acte del plenari per veure si s’ha comès alguna il·legalitat’.

La investidura i un govern en minoria

Quan faltaven pocs minuts per la una del migdia ha arribat el moment de les votacions per designar un nou alcalde. Sense sorpreses, Carles Pellicer s’ha fet amb la vara de batlle, només amb els vots de la seva formació, Convergència i Unió. La resta de partits han decidit votar-se a sí mateixos.

Conscients de la dificultat que tindrà el govern municipal, format només per 7 dels 27 regidors de l’Ajuntament, totes les formacions, en el seu torn de paraula, han demanat diàleg i consens. Cadascú des de la seva ideologia política i cadascú des dels seus postulats.

Per exemple, Jordi Cervera, d’ARA Reus, ha volgut recalcar que ‘cal treballar per la ciutat i deixar-se estar de fer servilisme a Barcelona o a Madrid. Cal pensar només en Reus’, un dels missatges que Cervera sempre repeteix. El Partit Popular ha destacat que no s’ha de parlar de ‘qüestions supramunicipals al consistori de Reus, sinó de com i de quina manera s’ha de millorar la situació a la ciutat’. De la seva banda, ERC, amb Noemí Llauradó al capdavant, ha optat per ‘possicionar-nos al costat del president de la Generalitat que surti de les urnes del proper 27 de setembre i treballar des de la ciutat per una Catalunya lliure’.

A partir d’aquí ha pres la paraula Francesc Vallès, del PSC, que assegura que ‘caldrà forjar aliances per poder tirar endavant la ciutat’, i ha destacat que ‘un govern amb 7 regidors, legítimament conformat, no podrà treballar sol, i li caldrà incorporar les propostes i idees de la resta de formacions’. Ciutadans, en el seu discurs ha estat molt bel·ligerant. Juan Carlos Sánchez, el seu candidat, ha volgut deixar clar que ‘no som un partit residual a Reus, som la tercera força política’, i ha asseverat també que ‘volem un Reus en el marc de la legalitat, amb un alcalde que no vagi a manifestacions independentistes que exclouen a bona part de la ciutadania’.

Per acabar, David Vidal de la CUP ha afirmat que ‘ens sentim molt responsables del que ens ha encomanat al poble’. Ha tornat a explicar perquè no formen part de cap govern, i ha acabat esgrimint un ‘el que hem fet a Reus, ho farem ara a la Diputació i al Consell Comarcal. Obrirem portes i finestres perquè hi entri la llum’. Joaquim Enrech, que ha actuat com a portaveu de Convergència i Unió ha repetit, també, que el govern estarà obert a la incorporació de noves formacions polítiques.

Pellicer, canvi de rumb

L’aleshores ja alcalde ha pres la paraula per cloure el plenari. I ho ha fet esgrimint ja, almenys de paraula, canvis en la manera d’actuar. Ha estès la mà a ‘totes les formacions’, i ha assegurat que ‘caldrà canviar la manera de fer política perquè és el que ens han dit les urnes’. De fet, defugint de la manca d’autocrítica d’aquesta mateixa setmana, Pellicer ha assegurat que ‘hem entès el missatge que ens ha llençat la gent i la resta de formacions polítiques’, i fins i tot, ha assegurat que ‘estem oberts a les crítiques i a escoltar la ciutadania’.

El plenari de Reus ha acabat amb Els Segadors, interpretat per l’Orfeó Reusenc.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00