Últimas noticias Hemeroteca

Víctimes del franquisme declaren als jutjats catalans

És la primera vegada que els jutjats col·laboren amb la investigació pels crims del franquisme que porta una jutge argentina

D'esquerra a dreta, Lluís Serra, fill de republicà executat; Anna Messuti, advocada que porta la querella; Felipe Moreno, portaveu de la Xarxa de suport a la querella; Jordi Palou-Loverdos, membre de la Comissió de Memòria Històrica de l'ICAB; Rosa Maria Barberà, vicedegana de l'ICAB; Antoni Bou, coordinador de la querella Lluís Companys; Juan Martínez, sindicalista torturat, i Pere Fortuny, fill de republicà executat.

"Van assassinar el meu pare per ordre del capellà del poble, ens van pendre tots els béns, el capellà va ocupar casa nostra i la pastisseria del pare", explicava amb veu tremolosa Pere Fortuny, el fill de l'últim alcalde republicà de Mollet, afussellat el 16 de juliol de 1939.

Fortuny va declarar la setmana passada davant la jutge de Mollet, que va "escoltar"-lo, tot i no quedar-se "amb els dos llibres històrics" que li va portar per documentar les morts denunciades en la querella pels crims del franquisme que instrueix una jutge argentina.

Fins ara havia estat aquesta jutge qui s'havia desplaçat a Espanya per pendre declaració als querellants, o ells, els qui fent un esforç econòmic, havien anat a Buenos Aires.

Ara, 13 jutjats de l'Estat han acceptat l'exhort de la justícia argentina i estan citant a declarar els querellants a Espanya, col·laborant amb la justícia espanyola. "Alguns ho fan de mala gana", diu l'advocada Ana Messuti, que es mostra satisfeta d'almenys haver "involucrat la justicia espanyola".

Juan Martínez també ha declarat davant del jutge de Terrassa. Va arribar a Catalunya l'any 1953, es va afiliar al PSUC i al 1957 el detenien per primera vegada: "Em van torturar al treball, amb una llanterna, i després a la comissaria", recorda.

Diu que sempre havia tingut "l'esperança" de poder denunciar això als tribunals i que és fés justícia, com s'"està aconseguint ara". L'únic que "lamenta" és que la justicia espanyola no hagi volgut investigar els crims del franquisme.

Tampoc no ha anul·lat les sentències franquistes, com demanaven els querellants, ni ha extraditat a la jutge argentina els imputats, perquè els puguin interrogar, tot i les recomanacions de les Nacions Unides, que aconsellen portar-los davant la justícia argentina o jutjar-los a Espanya.

Aquest dijous declararà el tercer català querellant, Lluís Serra. Ell és fill de l'alcalde del Prat de Llobregat, també afusellat. El van matar quan ell tenia 18 mesos. Diu però que li va deixar una gran ensenyança: "Lluitar pel patrimoni social".

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?