Sociedad

Galteres a l’alça

Catalunya va registrar més de 600 casos de galteres l'any 2013, l'últim del que se'n tenen dades. La xifra indica el repunt d'una malaltia que es podria explicar perquè fa un anys es va administrar una vacuna menys eficaç

El cas de Neymar ha posat el focus sobre aquesta malaltia / Getty Images

Barcelona

Les galteres són una malaltia vírica que s'associa principalment als nens, encara que es pot contraure a qualsevol edat. Es tracta d'una inflamació d'una o més glàndules salivals que habitualment té caràcter benigne. La paratoditis es transmet amb facilitat a través de les gotes de saliva o pel contacte amb objectes contaminats per la saliva infectada.

La vacunació és la via més efectiva per evitar la seva propagació, encara que en els darrers anys s'ha registrat un cert repunt entre població adulta. L'explicació podria ser d'administració d'una vacuna amb un serotipus amb menys cobertura. Ho explica la doctora Marta de Quixano, directora del Centre d'Atenció Pediàtrica Integral Casernes de Barcelona: “Hi ha una petita circulació de virus, a pesar de la vacunació, que pot afectar i també als anys 90 es va vacunar amb un serotipus que cobria menys”

El 2013, últim any amb registres tancats, es van declarar 604 casos de galteres a Catalunya, corresponents a 49 brots, el rècord des del començament del segle. Fins al 2007 se'n registrava un brot a l'any però, des dels 34 brots d'aquell any hi ha hagut repunts com els 21 de 2012 o els 49 de 2013.

Es una malaltia que no té un tractament concret. Només es poden alleugerir els símptomes mentre el cos fa el procés de superar la infecció, després de la qual, l'individu queda immunitzat. Els símptomes són dolor a les galtes, febre i pèrdua de la gana. En adults també pot produir inflamació als testicles.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00