Sociedad

El nombre de casos de sífilis a Catalunya és el triple de la mitjana europea

Els casos d'infeccions de transmissió sexual s'han disparat segons l'Agència de Salut Pública, que prepara campanyes específiques per als col·lectius de més risc

Barcelona

El nombre de casos de sífilis a Catalunya és el triple de la mitjana europea. Els casos d'infeccions de transmissió sexual s'han disparat segons l'Agència de Salut Pública, que prepara campanyes específiques adreçades als col·lectius de més risc, els homes que tenen sexe amb homes i la població jove.

L'any 2014 es van diagnosticar 902 casos de sífilis a Catalunya, segons dades del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre VIH i altres Infeccions de Transmissió Sexual de Catalunya (CEEISCAT). Això comporta una incidència de més de 12 casos per cada 100.000 habitants, el triple que la mitjana europea, que està en els quatre casos.

L'increment de persones infectades ha crescut espectacularment en els últims deu anys, i s'ha multiplicat per quatre.

El relaxament en l'ús de mesures de protecció, especialment entre el col·lectiu homosexual masculí i entre els més joves, expliquen aquest increment, que també és notable en altres malalties, com la gonorrea.

El secretari se Salut Pública, Antoni Mateu, és partidari d'impulsar campanyes específiques per a aquests col·lectius concrets: “Pot ser que al prioritzar els diners que tenim, que en salut sempre son limitats, incidim expressament en els grups més vulnerables, que son el col·lectiu de homes que tenen sexe amb homes i els joves. Són els que tenen més incidència”.

Un estudi de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol apunta que determinats comportaments entre els joves afavoreix també les conductes de risc.

L'estudi apunta com una de les causes per no usar el preservatiu el fet que pot semblar un motiu de desconfiança amb la parella sexual. Els nois, a més, argumenten que en moment del sexe perden el control i que això els fa obviar l'ús del condó.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00