Sociedad

Pascual Sala, expresident del TC: "és un error"

Magistrats i experts rebutgen la reforma del PP del Tribunal Constitucional que permetrà sancionar o suspendre Artur Mas

Pascual SalaEFE/TV

Barcelona

El més contundent, Pascual Sala, expresident del Tribunal Constitucional, que en una entrevista a l'Hoy por Hoy de la Cadena SER ha assegurat que la reforma "és un error", per "inoportuna i innecessària". Segons el magistrat, la proposta del PP "desnaturalitza la funció del Tribunal".

Sala explica que l'Alt Tribunal ja disposa de mitjans "suficients" per fer complir les seves ressolucions, i creu que la reforma es fonamenta "en un criteri de sospita que s'anticipa" i que "desvirtua la funció de jurisdicció constitucional". Segons Sala, "no es pot convertir el Tribunal Constitucional en un simple executor de disposicions en virtut d'una sospita".

L'expresident de l'Alt Tribunal ha recordat que "en 35 anys de vida", el Constitucional "no ha vist frustrades les seves resolucions" i "no necessita cap altra atribució per fer efectives les seves sentències".

Els experts consultats per SER Catalunya també rebutgen la proposta. Pere Simón, professor de Dret Constitucional Universitat de Girona assegura que "es passa de jutjar lleis a jutjar persones i aquesta no és la funció per la que està pensat el Constitucional".

Tomàs Gui, president de la Secció de Dret Constitucional del Col·legi d'Advocats de Barcelona, opina que "qualsevol intent aïllat de fer una reforma" no té "la serenitat necessària" i que en tot cas les propostes haurien de venir "de la mà d'experts".

El professor de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, Xavier Arbós, diu que "no és anticonstitucional, però sí molt negativa", perquè el Constitucional "ja és un òrgan sospitós de ser polititzat". Segons Arbós, la reforma l'obligarà a fer "de supervisor i a imposar sancions", incrementant "la pèrdua de credibilitat per excessiva politització, que ja en pateix d'això".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00