Sociedad

La investigació pels bombardejos de la Guerra Civil penja d'un fil

Les acusacions esperen poder comptar amb diners públics per continuar la investigació després que Itàlia hagi tancat totes les portes a la col·laboració

Barcelona

La possibilitat d'enviar pèrits a consultar els arxius italians havia estat sobre la taula des del principi, però no era necessària si Itàlia col·laborava. El país transalpí ha anat posant traves a la investigació i després d'interrogar pel seu compte i sense masses respostes l'únic pilot supervivent que s'havia identificat va assegurar que ja havia complert.

Una resolució de l'Audiència de Barcelona d'aquest abril va autoritzar el peritatge. Les acusacions calculen que enviar investigadors a Itàlia costaria entre 2.000 i 6.000 euros, però reconeixen que no poden fer front als costos. Newton Bozzi, advocat de l'associació Altraitalia, que exerceix l'acusació popular, espera una resposta "ràpida de les administracions". Entén que és "l'única possibilitat que queda per poder arribar al final de l'única investigació oberta a l'Estat per aquests crims de la Guerra Civil".

La lletrada de l'acusació particular, Anaïs Franquesa, recorda que "és una qüestió d'interès públic". Reconeix que el problema és que "la resposta de l'administració ha de ser ràpida", no només per l'"edat avançada dels aviadors", sinó perquè és l'única línia d'investigació que queda per provar.

De fet, tant Bozzi com Franquesa temen que sense els diners per enviar els pèrits a revisar els arxius a Itàlia el jutjat d'instrucció 28 de Barcelona es vegi obligat "a arxivar el cas". Les dues acusacions havien parlat amb el Memorial Democràtic de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona però de moment no s'ha concretat res.

Franquesa també admet que encara que enviessin pèrits a Itàlia podria passar "que arribessin i no poguessin veure els arxius", si el país continua amb la actitud poc col·laboradora que ha mantingut des de que va començar la investigació, tot i que es tracta "d'arxius públics".

L'aviador supervivent interrogat és l'única persona que ha declarat pels bombardejos de la Guerra Civil. El tinent pilot Luigi Gnechhi va declarar davant la policia judicial italiana el 23 de gener passat, amb 101 anys d'edat. L'exmilitar va reconèixer que havia estat destinat a Espanya per l'aviació italiana durant els anys que es va bombardejar Barcelona però va negar haver participat en aquest capítol.

La declaració es va fer sense comunicació a la justícia espanyola i sense que hi poguessin participar ni el jutjat ni les acusacions del cas. Els investigadors volen contrastar el seu testimoni amb els arxius i mirar de relacionar-lo amb altres atacs.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00