L'Ajuntament de Barcelona aprova els impostos municipals per l'any vinent
La proposta del govern ha comptat amb el suport del PSC i la CUP, tot i que ha estat necessària l'abstenció d'ERC perquè prosperés
Barcelona
El Ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat provisionalment aquest dilluns les ordenances fiscals per l'any 2016, el document que determina les taxes i els impostos municipals. La proposta del govern de Barcelona en Comú ha tirat endavant amb els vots a favor del PSC i la CUP i gràcies a l'abstenció d'Esquerra Republicana (ERC). Tot i això, ha estat necessari desempatar la votació i l'aprovació l'ha hagut de decidir el vot de qualitat de l'alcaldessa, Ada Colau.
De les taxes i impostos destaquen els canvis en l'Impost de Bens Immobles (IBI), que es congelarà pel 80% dels barcelonins i no pas per tothom com volia el govern en un primer moment. L'executiu i el PSC van pactar una pujada de l'IBI del 3.9% per als immobles valorats entre 100.000 i 350.000 euros, i del 5% per als de més valor. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que han "fet els deures" perquè han aturat "una pujada indiscriminada de l'IBI". Pisarello creu que aquesta aprovació possibilita una política fiscal més progressiva que "beneficiï als sectors més castigats per la crisi i que penalitzi als que més tenen".
Convergència i Unió, Ciutadans i el PP hi han votat en contra perquè consideren que les noves ordenances apugen l'IBI de manera indiscriminada i que s'ha perdut una bona oportunitat d'abaixar impostos. La portaveu del grup municipal de CiU, Sònia Recasens, ha acusat als grups que han donat suport a la mesura de "crear un gran greuge", ja que considera que s'està gravant als propietaris en base "a un cadastre que està desfasat".
Esquerra per la seva banda s'ha mostrat confiat a poder donar suport a les ordenances quan es voti l'aprovació definitiva del document, el proper mes de desembre. El president del grup, Alfred Bosch, espera poder arribar a un acord amb el govern perquè es rebaixi l'IBI als que menys tenen a través de subvencions o bonificacions. Els partits tenen 30 dies d'al·legacions per negociar modificacions en el document.