Sociedad

Europa multarà si no baixa la contaminació

El portaveu de Medi Ambient de la Comissió Europea demana a Barcelona i Madrid que apliquin mesures el més aviat possible

EFE

Barcelona

Barcelona i Madrid han de reduir la contaminació “el més aviat possible” si volen evitar multes milionàries de la Comissió Europea. Ho diu el portaveu de Medi Ambient de la Comissió, Enrico Brivio, que ha passat pels micròfons de SER Catalunya i ha remarcat que la seva prioritat no és sancionar, però que ho faran si aquestes ciutats no fan res per combatre la contaminació.

Les dues ciutats fa 10 anys que superen els límits de contaminació que marca la normativa europea i tenen expedients sancionadors oberts. Primer van ser les partícules i des de 2010, el diòxid de nitrogen.

L'import de les multes seria de desenes de milers d'euros o de milions i es calcularia segons el contaminant, el temps que fa que s'incompleix, el volum de gent exposada i la riquesa del país. Segons Brivio, l'única via que tenen aquestes ciutats per evitar les multes és aplicar mesures que redueixin la contaminació. Ell confia que “les coses millorin com ja ha passat a altres ciutats”. “Treballem per estimular els països perquè compleixin, la multa no és el nostre objectiu, seria l’últim recurs”.

Des de fa una dècada, Espanya i una quinzena de països més incompleixen la directiva europea de qualitat de l'aire, però mai s'han posat multes. A Polònia li van posar una de 1.000 milions d’euros, però li van retirar. Tot i així, Brivio, alerta que “després de tants anys d’incompliments, la Comissió Europea està preparada per sancionar si les coses no milloren”.

La contaminació provoca cada any 400.000 morts prematures a Europa i una despesa sanitària de més d'un bilió i mig d'euros en morts, hospitalitzacions i pèrdua d'hores de treball.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00