Sociedad

Les farmàcies catalanes han fet 11.000 proves de detecció ràpida del VIH

De totes aquestes proves, 120 ha donat positiu des que van iniciar aquest programa de diagnòstic precoç el 2009

Blog Col·legi Farmàcèutics Barcelona

Barcelona

Amb motiu de la celebració avui del Dia Mundial de la Sida, actualment són 128 les farmàcies a Catalunya que realitzen la prova de detecció precoç de la infecció per VIH.

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l'Agència de Salut Pública de Catalunya van posar en marxa el 2009 la prova pilot de detecció precoç de VIH a la província de Barcelona i posteriorment es va estendre per tot Catalunya, convertint-se en el primer servei concertat de la cartera de serveis d'atenció farmacèutica de Catalunya; mentre que el programa es va ampliar a la ciutat de Barcelona el mes de març passat.

"La taxa de positivitat entorn del 10 per 1.000 segueix sent superior a la que es detecta per altres dispositius assistencials en població general, cosa que segueix donant validesa a la hipòtesi que acostar el cribratge de VIH a través de les farmàcies és una bona estratègia de salut", ha argumentat el director de Projectes i investigació del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), Rafael Guayta-Escoliïs.

"La proximitat, la llibertat d'horaris i el preu assequible de les proves (10 euros) fan de la farmàcia un bon establiment sanitari per fer-les", ha assenyalat Guayta.

La prova consisteix a una petita punció al dit per extreure sang i en vint minuts determina si el resultat és reactiu o no.

En cas que sigui reactiu, la farmàcia deriva el pacient al centre hospitalari de referència per efectuar la confirmació del resultat.

Gran part de les farmàcies que ofereixen la prova participen també en altres programes de reducció de danys, com el Programa d'Intercanvi de Xeringues (PIJ), amb 249 farmàcies implicades a Barcelona, i el Programa de Manteniment amb Metadona (PMM), amb 165 a tot Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00