Deportes

Investiguen la família Pozzo pels seus negocis al futbol

Els propietaris de l'Udinese, el Watford i el Granada haurien amagat 12 milions d'euros a les hisendes espanyola i italiana per pagar, suposadament, comissions de fitxatges de futbolistes

Cadena SER

Barcelona

La familia Pozzo està sent investigada per la justícia espanyola i italiana per presumpta evasió fiscal al món del futbol, falsetat documental i apropiació indeguda, amb epicentre a Barcelona. En concret, es sospita que els propietaris de l'Udinese, el Watford i el Granada haurien amagat 12 milions d'euros a les hisendes espanyola i italiana per després pagar, suposadament, comissions de fitxatges de futbolistes.

La Policia Tributària d'Udine, la Guarda de Finanza, en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra, va registrar les oficines que Gino Pozzo té a Barcelona i es va endur els ordinadors i milers de documents. El registre va durar gairebé trenta hores i es va realitzar a finals de febrer. Unes setmanes abans, la policia ja havia entrat a la seu de l'Udinese i al domicili de Giampaolo Pozzo a Itàlia per endur-se milers de documents.

Investiguen la família Pozzo pels seus negocis al futbol (26/04/2016)

09:34

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/002RD010000001075071/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La justícia investiga el moviment d'uns 12 milions d'euros que s'haurien mogut entre Itàlia, Espanya i Anglaterra i que s'haurien ocultat a Hisenda a través d'una xarxa d'empreses, dirigides per testaferros de la família Pozzo i pel propi Gino Pozzo. Tant la Hisenda espanyola com la italiana han obert investigació: que el delicte fiscal s'hagi comés a Espanya o Itàlia, o a tots dos països, dependrà d'on tinguin els domicilis fiscals les empreses implicades.

La Guarda de Finanza italiana creu que els Pozzo van elaborar factures falses per quedar-se diners dels drets d'imatge d'alguns jugadors i per pagar i cobrar comissions de fitxatges. Presumptament, alguns jugadors de l'Udinese firmaven contractes d'imatge amb empreses que els Pozzo tenen a Barcelona i un cop cobrats els diners, els enviaven a altres societats del Regne Unit.

Gianpaolo Pozzo i Gino Pozzo

Els ideòlegs de la xarxa corrupta eren Gianpaolo Pozzo i Gino Pozzo, pare i fill, però en la investigació apareixen altres persones com el representant italià Claudio Vaghegi i el president del Watford, Raffaelle Riva, que també és administrador del fons d'inversió Fifteen Securitisation, que va aparèixer en una filtració de Football Leaks pel traspàs de Brahimi, del Granada al Porto.

La nòmina de jugadors propietat de la família Pozzo és molt àmplia i els moviments de jugadors entre els tres clubs dels quals en són propietaris és constant. El nigerià Ighalo, per exemple, ha jugat a Udinese, Granada i Watford. O Adalberto Peñaranda, cedit per Udinese al Granada, marxa a final de temporada al Watford. Però n'hi ha molts més. Segons Transfermarket, són 42 els jugadors que han anat, per exemple, del Udinese al Granada o a l'inrevés en aquests últims anys.

Els Pozzo es van fer coneguts pel gran públic de Barcelona quan el Barça va fitxar Alexis Sánchez de l'Udinese per uns 40 milions d'euros.

Giampaolo Pozzo és el propietari de l'Udinese des del 1986. Al 2009 va comprar el Granada, que controla el seu fill, Gino Pozzo. I al 2012 van comprar el Watford. Gino Pozzo resideix a Barcelona i té fixades les seves empreses a Catalunya (Casals Herramientas Eléctricas, Ascat SL i Grup Serton SL), empreses registrades per la policia a finals del mes de febrer. Gino Pozzo és l'artífex del gran imperi futbolístic que ha construit la família. A mitjans del anys 90 va centrar l'atenció en la detecció del talent futbolístic jove a diversos països del món. La idea era fitxar-los per l'Udinese i després traspassar-los per fer negoci. Casos coneguts són, per exemple, el colombià Juan Cuadrado o el porter Handanovic. Al marge de clubs com Udinese, Granada i Watford, actualment, els Pozzo controlen més de 100 jugadors. Han aconseguit consolidar l'Udinese a la Primera Divisió Italiana. Al Granada el van pujar de Segona B a Primera. I també van ascendir de categoria al Watford.

Ara, la justícia investiga als Pozzo per haver mogut 12 milions d'euros en diner negre, ocults a Hisenda, que s'haurien utilitzat per pagar comissions de fitxatges i per embutxacar-se diners a través dels drets d'imatge. De fet, mentre dura la investigació, la justícia ha bloquejat béns i diners a la família Pozzo. Per exemple, en el registre a la seu de les empreses dels Pozzo a Barcelona, la policia italiana es va endur uns 10.000 euros en metàl·lic.

Comunicat de la família Pozzo

Arrel d'aquesta informació explicada al 'Què t'hi jugues!', els advocats de la família Pozzo, han reconegut que estan sent investigats a Itàlia per esclarir si la seva residència fiscal és a Espanya. A través d'un comunicat, els Pozzos al·leguen: "Las autoridades tributarias italianas se resisten a aceptar que el Sr. Pozzo desde hace más de 15 años viene residiendo en España ininterrumpidamente y desarrollando en nuestro país su centro de actividades empresariales e intereses y, correlativamente, cumpliendo escrupulosamente en España sus obligaciones tributarias tanto por razón de su renta personal como por razón del impuesto de sociedades de las compañías a cuyo través despliega actividad económica".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00