Lunes, 12 de Abril de 2021

Otras localidades

Pas endavant per implantar el sistema de retorn d’envasos

Tot i el rebuig del lobby de les begudes, la Generalitat ha encarregat l’estudi per saber quin impacte tindria recuperar l’antiga pràctica de deixar un dipòsit a la botiga per cada envàs de beguda

Pas endavant per implantar el sistema de retorn d’envasos

Getty Images

Fa tres anys que l'Agència de Residus de Catalunya va anunciar que encarregaria un estudi per mesurar quin impacte econòmic i ambiental tindria recuperar el sistema de retorn d’envasos de begudes. Aquella antiga practica de deixar uns cèntims a la botiga per cada envàs de vidre, plàstic o llauna que comprem i que es recupera quan retornes l’envàs. Parlem de sucs, cerveses, aigües i refrescs

L’any passat, l’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va estar a punt de tirar endavant aquest estudi, però es va fer enrere després que una quinzena de directius de Coca Cola, Estrella Damm, Ecoembes i altres marques de begudes i grans superfícies es presentessin al seu despatx per demanar-li que l'aturés. Temien pèrdues econòmiques.

Finalment, segons ha explicat a SER Catalunya la Secretària de Medi Ambient, Marta Subirà, l’Agència de Residus de Catalunya ha encarregat l'estudi. Diu que “és el primer pas per conèixer els pros i els contres d’aquest sistema i la seva viabilitat per després decidir si l’implanten o no a tot Catalunya”.

Si decidissin implantar-lo, afegeix, seria un sistema de gestió de residus complementari als contenidors de colors, “no es tracta de qüestionar el sistema actual, que és exitós, és un complement pensat pel 9% dels envasos que ara van al groc. Els de les begudes”. I en cap cas, afegeix Sobirà, “suposa cap amenaça per ningú, és només un estudi per valorar la possibilitat d’implantar aquest sistema”.

L’estudi l’està fent la consultoria ambiental ENT, estarà llest a finals d’octubre d’aquest any i ha costat 60.400 euros.

El lobby de les begudes

Els fabricants de begudes i els envasadors rebutgen de ple aquest sistema. Diuen que suposarà una gran inversió en màquines de recollida, que complicarà la vida dels ciutadans i que no millorarà la taxa de recuperació d’envasos. Unes afirmacions que no comparteixen els ecologistes que fa dues dècades que lluiten perquè es recuperi aquest sistema vigent a Catalunya fins als anys 80. I que recorden que, en cas d'aplicar-se, no seria obligatori fer servir màquines. Les botigues ho podrien fer manualment.

Ara aquestes empreses només assumeixen el cost del reciclatge dels envasos que van a parar al contenidor groc. La gestió dels envasos que es queden als carrers, papereres o altres contenidors, l’assumeixen els ajuntaments.

L’experiència a altres països demostra que el sistema de retorn d’envasos permet recuperar un 85% dels envasos reutilitzables que es venen. Ara a Catalunya només se’n recupera un de cada tres.

El 2013, l’Agència de Residus de Catalunya i el col·lectiu Retorna van fer una prova pilot d'aquest sistema a Cadaqués i es van recuperar 9 de cada 10 envasos venuts.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?