Lunes, 03 de Agosto de 2020

Otras localidades

Els rius de Girona tenen més espècies exòtiques que autòctones

Als rius de les comarques de Girona ara mateix hi ha detectades 25 espècies de peixos exòtiques perfectament establertes segons els últims estudis. Ja són més que el nombre de les que es consideren autòctones, de les quals, n'hi ha 4 a punt de desaparèixer i 5 més que estan molt amenaçades. Els especialistes diuen que cal més conscienciació, perquè molts d'aquests animals surten de les nostres peixeres, i també fer complir les normes que ja tenim.

Pensar en Verd - Espècies endèmiques / Analitzem la situació de les espècies endèmiques dels nostres rius

La babosa de riu o l'espinós són cada vegada més cars de veure al Ter i, en canvi, elements arribats de fora com el peix sol, la gambúsia o el gardí estan plenament establerts.

El doctor en biologia per la Universitat de Girona i especialista en peixos continentals, Quim Pou, diu que ara mateix està acceptat que hi ha unes 25 espècies exòtiques plenament establertes als rius de les comarques de Girona i que algunes són invasores i causen perjudicis sobre peixos i ecosistemes fluvials.

De les 18 espècies autòctones reconegudes, en canvi, 4 estan pràcticament extingides, 5 molt amenaçades i la resta, totes tenen algun tipus d'amenaça en major o menor mesura.

Pou diu que es pot combatre de dues maneres. D’entrada, "educant i sensibilitzant" però també fent que “els tècnics de l’administració, els agents rurals i fiscalia facin complir les normes que ja tenim”.

Pou també adverteix que, a vegades, s’adopten prohibicions quan el mal ja està fet (prohibint determinades espècies de tortugues que ja estan al medi) mentre es passen per alt noves amenaces potencials com l'augment del nombre de rèptils importats.

De tota manera, les espècies exòtiques no són l'única amenaça dels peixos autòctons. També afecta a tots els peixos la contaminació de les aigües -l'aspecte en el que s'ha millorat més els últims anys, segons Pou- la falta de cabal circulant pels rius i les alteracions d'aquests rius amb tot tipus de barreres que fan que cada cop s'assemblin més a canals.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?