Sociedad

Electroxocs per tractar malalts mentals

L’Hospital Santa Maria de Lleida tracta, en un any, 70 pacients amb aquesta teràpia d’electroconvulsions que eviten recaigudes i ingressos hospitalaris.

Imatge de la unitat de teràpia electroconvulsiva, en marxa des de 2011 / HOSPITAL SANTA MARIA

Lleida

Són pacients amb depressions greus, psicopaties o esquizofrènies que se sotmeten de forma periòdica a electroxocs. Un tractament que durant anys ha tingut molt mala imatge però que, segons la coordinadora de la unitat de teràpia electro-convulsiva, Aurora Torrent, redueix els símptomes, sense pràcticament efectes secundaris. Defensa l’efectivitat, eficàcia i seguretat d’aquesta tècnica.

Ara per ara, els efectes secundaris, segons Torrent, són mínims que poden ser dolors musculars o mals de cap. Es tracta d'aplicar un estímul elèctric perquè provoqui una convulsió controlada al pacient, prèviament anestesiat, que produeix un seguit de canvis neuroquímica i neurofisiològics que causen una millora clínica immediata, es a dir, “una millora dels símptomes de forma immediata”, quan els fàrmacs, els antidepressius, comencen a tenir efectes al cap d’unes setmanes.

Aquest tractament, però, ha tingut molt mala imatge i ha estat estigmatitzat, perquè anteriorment, abans dels anys 50 del segle passat, s'aplicava sense anestesia. Segons la cap del servei d'anestesiologia de l'hospital Santa Maria, Dolors del Pozo, abans els pacients “no recordaven res perquè es produïa una amnèsia i hi havia moltes lesions d’ossos”.

L'any passat, l'hospital va tractar una setantena de malalts mentals amb aquesta tècnica. Van ser més de 1.000 sessions, de les quals més d'un 67 per cent van ser de forma ambulatòria, sense ingrés hospitalari. El perfil del pacient: majoritàriament dona, d'uns 59 anys, de mitjana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00