Última hora

TRÁFICO Grave accidente de autobús en un túnel de la C-32 en Pineda de Mar (Barcelona)

Sociedad

Mas-Colell presideix Institut BIST, que s'ubicarà edifici Escola Industrial

L'exconseller Andreu Mas-Colell ha assumit avui la presidència de l'Institut de Ciència i Tecnologia (BIST).

/

Barcelona

L'exconseller Andreu Mas-Colell ha assumit avui la presidència de l'Institut de Ciència i Tecnologia (BIST), que agrupa sis dels principals centres d'investigació catalans i que s'ubicarà en un edifici de l'Escola Industrial de Barcelona, on ocuparà uns 5.000 m².

Andreu Mas-Colell, el secretari d'Universitats, Arcadi Navarro; l'anterior president del BIST, Rolf Tarrach, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, han presentat avui en roda de premsa l'acord pel qual l'ens provincial cedeix part de l'espai que fins ara ocupava la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a l'institut d'investigació científica al recinte de l'Escola Industrial.

En concret, ocuparà part de l'edifici 12, en què s'iniciaran les obres després de l'estiu amb l'adequació del paranimf, amb un pressupost aproximat d'uns 6 milions d'euros, segons ha precisat el diputat provincial Jaume Ciurana.

Aquestes obres, que ja han estat adjudicades, inclouran la restauració dels arcs dissenyats per l'arquitecte Rafael Guastavino quan l'Escola Industrial encara no era una escola sinó una fàbrica tèxtil.

En total, la Diputació preveu destinar a la recuperació patrimonial del citat edifici uns 25 milions d'euros, que corresponen als 16.000 metres quadrats que fins fa poc ocupava la Universitat Politècnica de Catalunya, que s'han traslladat al Campus Besòs.

Segons previsions, el BIST podria arribar a ocupar, en un any, entre 5.000 i 6.000 metres quadrats de l'edifici 12.

The Barcelona Institute of Science and Technology es va constituir el 2015, amb el suport del Centre de Regulació Genòmica, l'Institut de Ciències Fotòniques, l'Institut Català d'Investigació Química, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia i l'Institut de Recerca Biomèdica.

El nou president, que no rebrà cap retribució pel càrrec, segons ha precisat el propi Mas-Colell, ha indicat que, entre els seus objectius, es troba la possibilitat d'obrir el BIST a més fundacions en el seu patronat així com a sumar més centres d'investigació.

"Sóc prudent, però aquest és un tema que s'ha obert avui i no estem tancats a donar entrada a d'altres fundacions i altres centres", ha considerat, encara que aquesta ampliació requerirà de la modificació i adaptació dels estatuts d'aquest institut d'investigació.

De moment, el pressupost del BIST ha passat de ser pràcticament zero l'any passat a pujar a l'actual exercici a 1.300.000 euros, ha indicat Mas-Colell.

En l'últim trimestre del 2015, el BIST s'ha posicionat com la cinquena institució europea d'investigació -excloent-hi centres universitaris- en ajudes d'excel·lència del Consell Europeu d'Investigació (ERC, en les seves sigles en anglès), i els sis centres integrants han rebut 61 ajudes des de l'inici del programa, més d'un 1% del total europeu.