Últimas noticias Hemeroteca

Jueves, 05 de Diciembre de 2019

Otras localidades

CDC es transforma en el Partit Demòcrata Català

El congrés fundacional del PDC també ha aprovat les bases fundacionals i el model organitzatiu

()

El congrés fundacional de la nova CDC ha donat a llum el Partit Demòcrata Català. El nom que ara donarà nom a aquest projecte polític ha obtingut en segona votació el suport de 871 congressistes enfront dels 657 suports que ha rebut la marca Partit Nacional Català. Prèviament havia quedat eliminada l'alternativa de Junts per Catalunya.

El Partit Demòcrata Català no té direcció encara que pugui cloure el seu congrés fundacional, però sí que té un president de la Generalitat en les seves files, Carles Puigdemont, que ha estat l'encarregat de posar el punt i final al conclave beneint la nova formació. Puigdemont, ha recordat que ell és el president que ha rebut l'encàrrec "d'encaminar Catalunya cap a la independència" i ha celebrat que el Partit Demòcrata Català "es posi a disposició del Govern, del Parlament i de la societat per fer la millor política que contribueixi a aquest objectiu".

El congrés fundacional del Partit Demòcrata Català també ha aprovat aquest diumenge el dos documents que ha treballat aquest cap de setmana: el de bases fundacionals i l'organitzatiu, que és el que ha portat més polèmica. En el pla ideològic, el PDC s'ha definit com a independentista en lloc de sobiranista i ha apostat per un model d'estat en forma de república. Pel que fa l'organització, s'ha aprovat el tàndem presidencial que va plantejar Artur Mas (que pensa en Neus Munté com a vicepresidenta), i una direcció de dotze membres amb un coordinador general. Tant el tàndem com l'executiva es votaran en bloc el proper 23 de juliol. El termini per presentar candidatures acaba dimecres a les 20 hores.

La nova CDC estarà pilotada per un tàndem presidencial que tindrà funcions representatives i de coordinació, però no executives. Aquesta és la proposta que ha plantejat el president de la Generalitat, Artur Mas, i que s'ha aprovat dintre de la ponència de bases organitzatives. El formaran un home i una dona, que tindran rols intercanviables.

També s'ha donat llum verda a una executiva de dotze membres, amb un coordinador general, que es votarà en bloc. Ara bé, les llistes seran desbloquejades, de forma que cadascú podrà escollir els noms que vulgui d'una única candidatura. Si una persona no obté el 50% dels vots que assoleix la llista, ha de ser substituït i tornat a votar.

En aquest punt, és clau com ha quedat el règim d'incompatibilitats. Els membres de la direcció nacional de la nova CDC podran ser diputats i tenir càrrecs al Parlament (a excepció de la Presidència de la cambra) si tenen dedicació "preferent" al partit. Segons ha quedat aprovat en la ponència organitzativa, el coordinador general no podrà ser president de la Generalitat ni conseller, però sí que podrà ser diputat.

Es deixa la porta oberta, així, a una candidatura de Jordi Turull, president del grup parlamentari de JxSí, sempre que garanteixi aquesta dedicació "preferent" a la nova formació. La resta de membres de l'executiva també poden ser diputats i alcaldes, però sempre que ho siguin de municipis de menys de 100.000 habitants. El tàndem presidencial és compatible amb la Presidència de la Generalitat i amb ser conseller, el que habilitaria Neus Munté com a vicepresidenta.

El partit tindrà una assemblea cada dos anys, un consell nacional, un comitè nacional, la direcció executiva i el tàndem format, amb tota probabilitat, per Mas i Munté.

El nou partit tindrà també primàries amb llistes obertes i desbloquejades, i una limitació de mandats de vuit anys, que serà retroactiu en el cas dels càrrecs de partit. D'aquest punt en queda exclòs el món local.

Pel que fa a l'eix ideològic, la formació es defineix com a independentista en lloc de sobiranista. El redactat final de la ponència ideològica finalment conclou que el nou partit és un partit polític "demòcrata, catalanista, independentista, europeista i humanista que reivindica la llibertat de Catalunya i de la seva gent". Si el text inicial ja preveia que l'objectiu de la nova formació política seria aconseguir un estat català que fos membre de ple dret de la UE, finalment s'ha decidit reblar el clau introduint també independentista com a adjectiu del nou partit. També s'ha incorporat la república com a model d'estat, i a última hora es va afegir un apunt per no descartar la via unilateral com a últim recurs per assolir la independència.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?