Sociedad
REUS

Els barris amb més okupes reclamen l'atenció i l'ajuda de les administracions

Altres associacions demanen ajuda per fer front aquest problema que es va extenent pels barris perifèrics de la ciutat de Reus.

Sumant els okupes del Barri Gaudí, el Barri Fortuny i el Barri Mas Pellicer, Reus compta amb gairebé una seixantena de pisos ocupats.

Imatge d'arxiu del Barri Mas Pellicer. / Núria Torres ACN

Reus

Alguns experts situen l'inici de la generalització de l’ocupació el 2007, per culpa de les conseqüències de la crisi econòmica i les dificultats dels més desafavorits per aconseguir un habitatge digne. Però no podem generalitzar aquest fet en tots els barris de Reus. L’increment d’ocupes en el barri Mas Pellicer i Josep Obrer sorgeix a partir del 2000, any on molts joves d’aquell moment decideixen quedar-se en el seu barri i començar a ocupar aquells pisos buits, provocant actes incívics i obligant a fer marxar de casa aquells de tota la vida.

Després de setze anys, aquest incivisme no ha parat d’augmentar i és que en el barri Mas Pellicer actualment hi ha tretze ocupes, dos dels quals es dediquen a fer tràfic de pisos.

Eduardo Navas, president de l’associació de veïns, es queixa de les conseqüències que això comporta: ‘L’entrada d’un okupa significa el trencament de la porta de la comunitat, més tard trenquen la porta del pis i per acabar també malmeten els comptadors per empalmar la llum i l’aigua, tot això sense pagar cap quota de comunitat’. Totes aquestes conseqüències funcionen com un efecte dominó i és que quan una comunitat comença a deteriorar-se els veïns decideixen marxar i 'el barri es va morint', sentencia Navas, una realitat que no només ocorre al Mas Pellicer sinó que s'estèn a tots els barris on hi ha problemes d'ocupacions il·legals i incivisme.

Precisament, el Barri Fortuny també pateix una situació similar, no tan complicada, però igualment preocupant. Tant Eduardo Navas com Daniel Marcos, president de l’Associació de veïns Barri Fortuny, demanen ajuda per poder solucionar aquest problema en el qual ara mateix no veuen un final.

Dues de les propostes són una major celeritat en la justícia, Eduardo Navas ho explica així: ‘Si tu no pagues el pis et fan fora de casa de seguida, si un okupa entra dins d’un pis de manera incívica aquí es queda’. Critica que actualment el procés dels desnonaments són gairebé el doble de ràpids que els de fer fora els ocupes que acostumen a tenir una duració de més de dos anys, sense cap vigilància, deixant lloc a un nou okupa.

I la proposta de Marcos consisteix en el fet que els bancs ofereixin un lloguer social per tots aquells pisos que estan buits i d’aquesta manera puguin ser llogats per estudiants de la URV i rejovenir el barri, disminuint així l’ocupació il·legal.

Tot i això els dos barris coincideixen amb una cosa molt clara: ‘tothom ens escolta, però l’única resposta que ens donen és que seguiran el protocol legal'. Ambdós afirmen que volen una persona que visiti aquestes comunitats conflictives, parli amb les famílies i aconsegueixin conscienciar-los dels problemes que comporta l’actitud incívica.

Sumant els okupes del Barri Gaudí, el Barri Fortuny i el Barri Mas Pellicer, Reus compta amb gairebé una seixantena de pisos ocupats.  

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00