Sociedad | Actualidad

De l’hospital als tribunals

Es calcula que un 40% de les denúncies per negligències mèdiques no arriben mai als tribunals

Entrada principal de l'Hospital de Bellvitge. / Cazorla, Bertran (ACN)

Barcelona

Segons l’entitat el Defensor del Pacient, l’any passat es van registrar a Catalunya més de 2.000 denúncies per possibles negligències mediques. D’acord amb aquesta entitat, els serveis més denunciats a Catalunya són les llistes d’espera, el funcionament de les urgències i negligències en cirurgia general. Associacions i experts lamenten que molts d’aquests casos queden impunes perquè la majoria d’afectats no poden pagar els diners que costa portar-les als tribunals. Per denunciar una possible negligència mèdica es necessita un informe pericial que pot costar entre 2.500 i 4.000 euros. I també procuradors i advocats amb honoraris de fins a 8.000 euros. Segons l'advocat José Aznar, expert en aquest tipus de casos, els errors mèdics s'haurien d'indemnitzar directament als pacients sense haver d'arribar a judici. De la mateixa manera que es podria fer amb els accidents de trànsit, per exemple.

A part de ser processos cars, també són molt lents. Segons l'advocada Matilde Barrabés, els més ràpids, s'allarguen entre dos i tres anys. De fet alguns afectats, la majoria pacients de càncer, moren abans que es resolgui el procés. Segons Barrabés, alguns casos es frenen expressament perquè, diu textualment, “per les asseguradores és més barat un mort que un malalt”.

Segons els advocats, les companyies asseguradores tenen més recursos per guanyar les batalles als tribunals que els afectats. En aquest sentit, els advocats també reclamen que els col·legis professionals haurien de tenir un paper més col·laborador amb les víctimes i no blindar files entre els metges. El Doctor Josep Arimany, director de l’Àrea de Praxi del Col·legi de Metges de Barcelona, assegura que quan es produeixen aquest tipus de reclamacions, obren un expedient i investiguen tot el cas. Segons Arimany, en els casos on sí que es podria haver produït negligència, intenten pactar amb la víctima. Però, si en canvi, tenen opcions de guanyar la batalla, deixen que l’afectat decideixi si arribar als tribunals o no. Les xifres que ofereix el Col·legi són molt diferents a les de les entitats. Segons Arimany, l’any passat només hi van haver a Catalunya 324 reclamacions per mala praxi. Només un 20% es van resoldre per la via judicial.

Des de principis d’anys, va sortir a la llum una nova associació on s’agrupen afectats i experts per reclamar els drets d’aquestes víctimes i que es creï una regulació específica per aquests tipus de casos. A més de què hi hagi tribunals especialitzats en dret sanitari. Totes aquestes propostes estan recollides dins el projecte “Que No Pase Más”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00