Sociedad

Cada vegada són menys els accidents de trànsit que arriben a judici

Segons els advocats, des que l’any passat el PP va despenalitzar els accidents de trànsit, molts casos queden impunes

Arxiu ACN

Barcelona

Els advocats alerten que, des que el PP va reformar el Codi Penal ara fa un any, hi ha molts casos d’accidents de trànsit que no arriben a judici, és a dir, que molts culpables queden impunes. Asseguren que la llei està mal feta perquè contradiu el que posa al codi de circulació, la qual cosa que només beneficia a les companyies asseguradores i no a les víctimes, que queden més desemparades.

La despenalització dels accidents de trànsit vol dir que, d’entrada, només tenen un judici penal els accidents que, segons els jutges, són greus. Per tant, només els que impliquen drogues i alcohol. Independentment de les lesions de les víctimes, si el conductor anava sobri, els jutjats ho consideren una imprudència lleu i, en la majoria dels casos, es desentenen del cas. Xavier Coca, President de la Secció de Dret de Circulació del Col·legi d'Advocats de Barcelona, assegura que “els jutjats d’instrucció, quan veuen que es tracta d’un accident de trànsit, ja diuen directament que està despenalitzat” afegeix que, “la gran majoria, ni entren a valorar si realment ha existit imprudència: lleu, greu o menys greus”.

'Els jutjats ni es miren si hi ha hagut una imprudència en un accident de transit'

00:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001112571/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aleshores, l’única opció pels afectats és arribar a un acord econòmic amb les asseguradores o tramitar el cas per a via civil, que és més cara i lenta. Els afectats han de pagar informes pericials i procuradors, que poden costar fins a 8.000 euros. El jutge Roberto García, magistrat de Primera Instància a Barcelona, creu que la llei hauria d'oferir aquests tràmits de manera gratuïta. García considera que “aquesta despenalització no ha posat un mecanisme alternatiu amb la mateixa gratuïtat i objectivitat que les víctimes tenien abans per la via penal”.

Segons l’advocat de l’associació STOPAccidents, José Pérez Tirado, des que es va aprovar aquesta reforma, el juliol de l'any passat, a Catalunya entre un 30 i 40% de tots els casos d’accidents queden impunes. Pérez Tirado assegura que en un futur, podria ser que “posaran una multa a un senyor que s’hagi passat d’hora a la zona blava i, en canvi, una persona que hagi produït un accident de trànsit i hagi provocat lesions a una altra, no tingui ni un judici perquè el jutge consideri que la imprudència va ser lleu”.

'El causant d'un accident pot quedar impune'

00:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001111347/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els advocats també destaquen que això pot produir incoherències entre el que diuen les normatives viàries i la llei. Per exemple, segons el Codi de Circulació saltar-se un Stop és una falta greu que pot comportar una multa de 200 a 400 euros i la retirada de 2 a 4 punts del carnet. Però, de cara als tribunals, podria ser que aquesta falta es considerés lleu. Un fenomen que, segons advocats experts, pot afectar molt negativament en la consciència social ja que pot donar a entendre que, conductes negatives, queden sense sanció.

Segons l’advocat Pérez Tirado, en aquests casos, les víctimes pateixen un doble atropellament: el de l’accident i després, el de la justícia que no sempre els dóna cobertura. Jutges i advocats insisteixen que el que cal és més inversió en nous jutjats i personal de justícia per poder fer front a tots els casos.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00