Domingo, 13 de Junio de 2021

Otras localidades

ARXIU SONOR RÀDIO BARCELONA

Mor Jordi Carbonell, referent de la lluita antifranquista

El filòleg ha mort als 92 anys. Va ser president d’Esquerra Republicana entre el 1996 i el 2004 i de jove va ser destacat per la seva lluita catalanista i antifranquista. En la seva dedicació com a filòleg també té aportacions destacades

Jordi Carbonell havia dedicat la seva vida a la política i la filologia. Avui ha mort, als 92 anys. De jove havia passat dues vegades per la presó per la seva lluita catalanista i contra el franquisme. Als anys 70, va ser un dels fundadors de l'Assemblea de Catalunya i també va participar en la Crida i en el moviment Nacionalistes d’Esquerra. Entre el 1996 i el 2004, va liderar el partit Esquerra Republicana de Catalunya, a petició de Josep Lluís Carod-Rovira.

Carbonell també és un referent en la seva professió de filòleg, ja que va participar en la Gran Enciclopèdia de Catalunya, on va dirigir els quatre primers volums publicats.

Va ser premiat amb la Creu de Sant Jordi l’any 1984, la medalla d’or de la Generalitat al 2001 i la medalla d’honor de Barcelona al 2002.

En el fragment recuperat dels arxius de Ràdio Barcelona, Carbonell pronuncia una de les seves frases més cèlebres: “Que la prudència no ens faci traïdors”, pronunciada l’Onze de Setembre de 1976, un any desprès de la mort del dictador Franco, a la Plaça de Catalunya de Sant Boi de Llobregat, com a representant de l’Assemblea de Catalunya. Va ser la primera Diada multitudinària, amb una assistència de 80.000 persones.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?