Sociedad | Actualidad

Grafits a tort i a dret

L'Ajuntament de Barcelona va esborrar l'any passat gairebé 500.000 metres quadrats de grafits als carrers de la ciutat

Operari netejant una paret pintada.(Ajuntament de Barcelona)

Operari netejant una paret pintada.

Barcelona

4 milions d'euros. És el cost que va tenir l'eliminació de les pintades i els grafits als carrers de Barcelona l'any 2015. El govern municipal es disposa a renovar el servei de neteja i ha obert un concurs públic per adjudicar-lo a una nova empresa fins el 2019. La nova contracta tindrà un pressupost de 12 milions d'euros. D'aquesta manera, el consistori vol donar continuïtat a un servei que diuen que funciona perquè actua només dos o tres dies després de detectar un nou grafit, i de manera urgent en cas de missatges ofensius de qualsevol tipus.

Una trentena d'equips de neteja, d'una o dues persones, i vuit detectors esborren tags i pintures de la via pública, excepte de les portes de garatge, edificis privats i persianes dels comerços. Tanmateix, aquesta unitat de neteja respecta els grafits que es pinten en espais autoritzats, els anomenats murs lliures. El director de Neteja i Gestió de Residus, Carlos Vázquez, destaca la importància del servei. Vázquez ha explicat que "considerem que la neteja de l'espai públic no només és la neteja dels carrers, sinó netejar també tot el que tenim a l'altura de la vista". Vázquez ha apuntat que "aquest servei complementa la neteja dels carrers i contribueix a tenir un espai públic de qualitat".

En aquest sentit, també ha assegurat que no tots els ajuntaments tenen aquest servei i que l'aposta de Barcelona per una unitat específica de neteja de grafits i pintures ve de lluny. Les pintades es netegen amb un material químic biodegradable i amb aigua a pressió, i en cas de persistir es repeteix el procés fins que s'eliminen les marques completament.

De cara al concurs públic, l'Ajuntament tindrà en compte que la nova empresa que gestioni el servei incorpori un 5% de treballadors amb dificultats d'inserció laboral i un altre 5% de persones que provinguin de centres especials de treball. A més, el consistori vol assegurar la continuïtat de la plantilla actual i tindrà en compte que els nous vehicles de la flota d'aquesta unitat de neteja siguin sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00