Sábado, 19 de Septiembre de 2020

Otras localidades

Reobre la primera de les 6 plantes de purins a Catalunya que van tancar fa 3 anys

Es tracta del complex de Miralcamp, a la comarca lleidatana del Pla d'Urgell, que la firma Audax Green reactiva, per tornar a transformar els excrements del porcs, en biogàs.

Accés de la planta de tractament de purins de Miralcamp, a pocs dies de la seva reobertura, el 14 de setembre de 2016.

Accés de la planta de tractament de purins de Miralcamp, a pocs dies de la seva reobertura, el 14 de setembre de 2016. / ACN

El govern de l'Estat ha de publicar les noves tarifes retributives, és a dir, la subvenció per a les plantes que tracten purins, abans de finals d'any. La retallada que l'Estat va aplicar el 2013 a les primes de les renovables i la cogeneració, va abocar al tancament totes les plantes d'assecatge de purins de l'Estat Espanyol, les 29 que hi havia, 4 d'elles de Lleida de les 6 a Catalunya.

JOSEP CAPDEVILA, / dtor d'Audax Green. Reobertura la planta de purins de Miralcamp

Una mesura que l'associació ADAP, Associació d'Empreses per al desimpacte Ambiental dels Purins, va recorre al Suprem, i, que aquest va estimar. La sentència del Suprem obliga a l'Estat a apujar la prima per a les plantes de purins i a publicar les noves abans de finals d'any. El director general d’Audax Green, Josep Capdevila, -empresa que reobre la planta de Miralcamp- espera que la retribució sigui per sobre 32 euros per megavat/hora, que és el preu del gas, que els va fer tancar.

Amb les noves primes que esperen, preveuen que alguna planta més reobri. Que la de Miralcamp, que es la primera que reobre a l'Estat tingui un efecte mimètic, sobre algunes, ja que moltes de les que van tancar ja han estat desmantellades.

La planta de Miralcamp, d'Audax Green, la primera i única –de moment- en reactivar la seva producció, podrà tractar fins a 110mil tones/any de residus orgànics mitjançant un procés que dura aproximadament 30 dies, i en el qual s'aconsegueix transformar els purins en energia i fertilitzant. Pot produir 120 mil mega-wats l'any, que equivaldria a abastir anualment el consum energètic de 70 mil ciutadans i suposa una reducció de 6 mil 500 tones d'emissions de CO2. Tindrà una capacitat per tractar el purí de 50 o 60 mil porcs a l'any.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?